Her gün binlerce kişi Musul’dan kaçıyor

Iraklı güçlerin Musul’un batı yakasındaki operasyonu devam ederken, her gün binlerce kişi DAİŞ çetelerinin işgalindeki alanlardan kaçıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre Iraklı güçlerin 4 Mayıs’ta Batı Musul’da yeni bir cephe açmasından bu yana 22 bini aşkın kişi kentte kaçtı.

Sadece son iki günde 11 bin kişi Musul’un güneyindeki Hamam El Alil kontrol merkezine ulaştı.

DAİŞ çetelerinin kentten kaçmaya çalışan sivillerin üzerine ateş açtığı belirtiliyor. Bazı kent sakinleri, DAİŞlilerin ailelerini de yanlarında götürme konusunda pazarlık yaparak çıkabildiklerini söylüyorlar.

Musul operasyonunun Ekim 2016’da başladı. O tarihten beri 616 bin kişi kentten çıktı. Bunların üçte ikisi, kentin Batı yakasından çıkanlardan oluşuyor. Sivillerin bir kısmı Ocak ayında kurtarılan kentin doğu yakasındaki evlerine geri döndü. Batı Musul operasyonu Şubat ayında başlatılmıştı.

DAİŞ çetelerinin mevcut durumda Batı Musul’da tarihi kent merkezi ve büyük El Nuri camisine çekildikleri belirtiliyor. Halen çatışma bölgelerinde kalan siviller ağır koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor.  Kaçmayı başaranlar, ne yiyecek ne de içecek olmadığını, bombardımanların aralıksız sürdüğünü söylüyor.