Hollanda’da Kral şarkısı krizi!

Hollanda’da Kral şarkısı krizi!

Hollanda’da tahtı annesinden devralacak olan Kral Willem-Alexander için yapılan şarkı büyük tepki üzerine geri çekilirken, ülke Kral için şarkı arayışına girdi.

Hollanda Kraliçesi Beatrix 30 Nisan Kraliyet Günü’nde tahtını oğlu Wilem-Alexander’a devredecek. Taht devri, ülkede büyük kutlamalarla karşılanacak.

Hollanda’da uzun bir aradan sonra Kralın tahta oturacak olması vesilesiyle üzerinde durulan en önemli çalışmalardan biri Kral için özel şarkıdır. Vatandaşların yazdığı dizelerden oluşan Kral için hazırlanan şarkı 3 gün önce tamamlanarak halka sunuldu. Özel hazırlanmış video klip ile tanıtılan şarkı 51 tanınmış kişi tarafından seslendirildi.

Ancak milyonlarca Euro’ya mal olan şarkı yayınlanır yayınlanmaz büyük tepkilere neden oldu. Özellikle dil bilimciler şarkının sözlerine sert eleştirilerde bulundu. Sanatçılar şarkıyı ‘sanat rezaleti’ olarak tanımlarken, toplumun hemen hemen tüm kesimleri ‘basit ve sıradan’ bularak yerden yere vurdu.

Gelen yoğun eleştiriler üzerine, kral tahta geçeceği sırada toplu halde okunması beklenen şarkı geri çekildi.

Şarkının geri çekilmesini ‘büyük üzüntü’ ile karşılayan Ulusal hazırlık komitesi, 30 Nisan günü Ajax’ın Ahoy stadyumunda düzenlenecek konserin devam edeceğini duyurdu. Komite, alternatif arayışında olduklarını belirtti.

Alternatif şarkı için ülkedeki birçok sanatçı ile halk kolları sıvamış durumda. 9 gün içinde alternatif şarkı hazır olmaması durumunda Kral şarkısız tahta geçecek.