Hollanda Kralı, ülkesinin kölelikteki rolü için özür diledi

Hollanda Kralı, Hollanda'nın köleliğe tarihi müdahalesi ve bugün hala sahip olduğu etkiler için resmen özür diledi.

Karayipler'deki eski kolonileri de dahil olmak üzere Hollanda'da köleliğin yasal olarak kaldırılmasının 160. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen törende konuşan Hollanda Kralı Willem-Alexander, Hollanda'nın kölelik tarihini hatırladığımız bu günde, insanlığa karşı işlenen bu suç için af diliyorum" dedi. Kral, Hollanda toplumunda ırkçılığın bir sorun olmaya devam ettiğini ve herkesin özrünü desteklemeyeceğini de söyledi.

Ülke, 17. yüzyıldan sonra dünya çapında toprakları elinde tutan büyük bir sömürge gücü haline geldi ve Hollandalı köle tüccarları 600 bin'den fazla insanı kaçırdı.

Kral, kölelik uygulamasını korkunç olarak nitelendirdi ve Kraliyet ailesinin bunu durdurmak için hiçbir şey yapmadığını söyledi.

Hükümet tarafından yaptırılan ve geçen ay yayınlanan bir araştırma, House of Orange'ın 1675-1770'de Hollanda kolonilerinden modern terimlerle yaklaşık 600 milyon dolar kar elde ettiğini ve bunun büyük kısmının Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'nin baharat ticaretinden elde ettiği kârlardan bir hediye olarak verildiğini ortaya koydu.

Kraliyet Ailesi'nin sömürge tarihindeki rolüne ilişkin bağımsız soruşturmanın sonuçlarının 2025'te çıkması bekleniyor.

Ülkenin sömürgeci geçmişini ele alması hayli zaman aldı ve Hollanda köleliğinin tarihi okul müfredatına 2006 yılına kadar eklenmedi.