Hollande’dan tepkilere karşı 10 yıllık plan vaadi

Hollande’dan tepkilere karşı 10 yıllık plan vaadi

Fransa’da muhalif solun 5 Mayıs günü Paris'teki Bastille Meydanı’nda yaptığı büyük gösterinin ilk etkileri kendisini gösterdi. Bir yıldır iktidarda olan François Hollande ve Sosyalist Parti (PS) toplumdaki rahatsızlığı gidermek için yeni umutlar içeren 10 yıllık bir planın kamuoyuna duyurulacağını açıkladı.

Pazar günü bir çok sol, sosyalist ve komünist parti, dernek ile sendikaların destek verdiği , “6. Cumhuriyet için direniş” sloganı ile  yapılan yürüyüşe, organizatörlere  göre 180 bin kişi katıldı Cumhurbaşkanı François Hollande ise bir yıllık iktidarı boyunca bir çok kesimden gelen eleştirilere ve özellikle sol seçmenin duyduğu rahatsızlığa cevap verme telaşı içinde.

Bugünkü Bakanlar Kurulu’nda konuşan Hollande, Başbakan Jean-Marc Ayrault’un önümüzdeki 10 yılı kapsayan geniş bir yatırım planını açıklayacağını duyurdu. Hollande, planın bilişim teknolojileri, sağlık, enerji, büyük altyapı projeleri ve yeni teknoloji alanlarındaki büyük çaplı yatırımları içerdiğini de duyurdu.

Hollande, yatırım planına ek olarak mesleki eğitim sistemi ve emeklilikte yeni düzenlemeler yapılacağını kaydetti. Emeklilik sisteminin yenilenmemesi halinde 2020 yılına kadar 20 milyar Euro’luk bir açık çıkacağını hatırlatan Hollande, sistemin korunması için bir dizi kararlar alınacağının altını çizdi.

“2014 YILI SONUÇ ALMA YILI OLMALI”

Fransa’nın içinde bulunduğu ekonomik durgunluk ve artan işsizlik konularına da değinen Fransa cumhurbaşkanı, politikalarının sonuçlarının 2014 yılı içinde alınması gerektiğini söyledi. Hollande, işsizlik, konut, eğitim sistemi ve ekonomik büyümeye ilişkin olumlu sonuçların önümüzdeki yıl alınmasının zorunluluğuna dikkat çekti.

İktidara geldiği dönemde ilk hedefinin sistemin mali olarak ‘yeniden doğrultulması’ olduğunu söyleyen Hollande, şu anda o aşamada olduklarını iddia etti. Hollande, ikinci aşamada ise daha iyi bir yaşam için gerekli olan model değişikliğine gidileceğinin altını çizdi.

OLDUKÇA ZOR DURUMDA

Seçildiği 6 Mayıs 2012’den bu yana her geçen gün popülaritesi biraz daha düşen François Hollande, şimdiye dek en az beğenilen cumhurbaşkanı olmuş durumda. Ülkedeki ekonomik durgunluk devam ederken, geçtiğimiz yıl yüzde 9,5 olan işsizlik oranı yüzde 10,5’e yükseldi.  

Yaklaşık 5 milyon kişinin kısmen ya da tümüyle işsiz olduğu ülkede, özellikle Sosyalist Parti içerisindeki bazı bakan, belediye başkanı ve yöneticilerin de isminin karıştığı yolsuzluk ve gizli hesap skandalları rahatsızlık veriyor. Hollande ve hükümetinden memnun olmayan kesimlerin Jean-Luc Melenchon liderliğindeki Sol Cephe (FG) ile ırkçı lider Marine Lepen’in Ulusal Cephe (FN) partisine yönelmeleri bekleniyor.

Zira, daha önce de Nicolas Sarkozy’den memnun olmayan bir çok seçmen FN’i tercih etmiş ve Marine Lepen geçtiğimiz yıl ki seçimlerde yüzde 18 oy oranına ulaşmıştı. Aynı şekilde Jean-Luc Melenchon da Sosyalist Parti’li bir çok seçmenin tercihi olmuş ve yüzde 11 oy alarak son 20 yılda en çok oy alan radikal sol aday olmuştu. 

François Hollande ve partisine olan güvensizlik nedeniyle 2014 yılındaki yerel seçimlerde bir çok belediyeyi kaybetme riski de bulunuyor.