Hollande’ın işsizliği düşürme vaadi hayal oluyor

Hollande’ın işsizliği düşürme vaadi hayal oluyor

Fransa’da hükümetin tüm vaatlerine rağmen işsiz sayısındaki artış durdurulamıyor. Ekim ayındaki kısmi gerilemenin ardından ülkedeki işsizlik oranı Kasım ayında tekrar artışa geçerken, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın işsizliği 2013 sonuna kadar düşüşe geçirme vaadi de imkansızlaşıyor.

Fransa İş ve İşçi Bulma Kurumu Pôle-Emploi tarafından yayınlanan verilere göre, Kasım ayında A kategorisindeki (tümüyle işsiz) işsizlerin sayısı 17 bin 800 kişi artarak, 3 milyon 293 bine yükseldi. Denizaşırı bölgeler de dahil edildiğinde ise işsiz sayısı 17 bin 500 kişi artarak 3 milyon 555 bine ulaştı. Kasım ayındaki bu artış ile birlikte Ekim ayında 30 aydan bu yana ilk kez düşen işsizlik oranları yine artmış oldu.

Part time çalışan işsizlerin dahil edilmesi ile birlikte ise işsiz sayısı 8 bin 200 kişilik azalma ile 5 milyon 174 bine geriledi.

Öte yandan, A kategorisindeki işsizlik başvurularındaki azalma da pozitif bir gelişme olarak dikkat çekiyor. 2013’ün ilk çeyreğinde aylık ortalama 30 bin kişinin işsiz olarak kayıtlara geçtiği Fransa’da, bu sayının ikinci çeyrekte ayda ortalama 18 bine ve üçüncü çeyrekte ise 5 bin 500’e gerilediği de bildirildi.

Ülkedeki kayıtlı işsizlerin ortalama 508 gündür işsiz olduğuna dikkat çekilen açıklamada,  3 yıldan bu yana işsiz olanların oranı son bir yılda yüzde 17, 50 yaş üstündeki işsizlerin oranı ise yüzde 12 artış gösterdi.

HOLLANDE’IN VAADİ TUTMAYACAK

Mayıs 2012’de cumhurbaşkanı seçilen Sosyalist Parti (PS)’li François Hollande, bu yılın sonuna kadar A kategorisindeki işsizlik oranının düşüşe geçeceği vaadinde bulunmuştu. Hollande’ın vaadi şimdiye kadar yerine gelmezken, işsiz sayısındaki artış da durdurulamadı.

İşsizlik artış hızının düşürülmesine rağmen bir çok kesim Hollande ve hükümetin politikalarına tepkili. Hükümet, Hollande’ın vaadini gerçekleştirmek için bu yıl içinde şirketlere mali yardım yaparak 450 bin geçici iş kontratı imzalanmasını sağladı. Ayrıca gençlerin istihdamına yönelik 100 bin yeni sözleşme de bu içinde hayata geçirildi. Ancak tüm bu çabalar uzun vadede işsizliğin artışını engellemiyor. Zira bu tür sözleşmelerle şirketlere yapılan yardımlar sadece sözleşme dönemini kapsıyor ve bu sürenin bitiminden sonra ise işten çıkarmama garantisi vermiyor.