HRW Tunus’u göçmenleri çöle sürmekten vazgeçmeye çağırdı

İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW), Tunus’u Afrikalı göçmenleri Libya sınırı yakındaki çöllük alana “toplu olarak sınırdışı” uygulamasından vazgeçmeye çağırdı.

Sahra altı Afrika'dan Tunus’a gelen göçmenler son aylarda tırmanan ırkçı yaklaşımın mağduru oluyorlar.

Yüzlerce göçmen, geçtiğimiz günlerde bir kez daha şiddetli bir gerilime konu olduktan sonra Safakes kentinden sürüldüler. Bu göçmenler kentten çıkarıldıktan sonra da kendilerinin ülkenin güneyindeki çöllük bölgede çok tehlikeli bir ortamda buldular. Safakes’te bir Tunuslunun öldürülmesi, göçmenlere karşı şiddet dalgasına dönüşmüştü.  

HRW yaptığı yazılı açıklamada, "Tunus güvenlik güçleri, 2 Temmuz 2023'ten bu yana çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere yüzlerce siyah Afrikalı göçmeni ve sığınmacıyı toplu olarak Tunus-Libya sınırındaki uzak ve askerileştirilmiş bir tampon bölgeye sınır dışı etti” dedi.

İnsan hakları örgütü, "Pek çok kişi, gözaltına alınmaları veya sınır dışı edilmeleri sırasında yetkililerden şiddet gördüğünü bildirdi" diye ekledi.

HRW'de mülteci hakları araştırmacısı Lauren Seibert yaptığı açıklamada, Tunus hükümetini "çok az yiyeceği olan ve tıbbi yardım almayan" bu göçmenlere yönelik "toplu sınırdışılara son vermeye ve acilen insani erişime izin vermeye" çağırdı.

HRW, görüştükleri göçmenlerin "2 ve 5 Temmuz tarihleri ​​arasında sınır bölgesinde birkaç kişinin öldüğünü veya öldürüldüğünü” dediğini aktardı. Açıklamaya göre, “bazılarının Tunus ordusu veya ulusal muhafızlar tarafından vuruldu veya dövüldüğü” yönünde tanıklar var. Ancak bölgeye erişim olmadığı için bu iddiaları doğrulayamadıklarını ifade eden HRW, Tunus'u "istismarlara karışan güvenlik güçlerini soruşturmaya ve onları adalete teslim etmeye" çağırdı.

Seibert, “çocuklar da dahil olmak üzere Afrikalı göçmenler ve sığınmacılar, çıkışı umutsuz tehlikeli sınır bölgesinde yiyecek, tıbbi bakım ve güvenlik bulmak için çaresiz durumda” olduklarını kaydetti.

Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said'in şubat ayında yasadışı göçü kınaması ve bunu ülkesi için demografik bir tehdit olarak sunmasından bu yana, bu göçmenlere karşı giderek daha açık bir şekilde yabancı düşmanı bir söylem yayıldı.

SUDANLI MÜLTECİLER: NEREYE GİDELİM!

5 Temmuz günü “Refugees in Libya” isimli Twitter hesabında yayınlanan Sudanlıların bir protesto eylemi sırasında Tunus’un Sudanlı mültecilere karşı güçlerini harekete geçirdiği belirtilmişti.

Basın açıklamasını yapan Sudanlı bir mülteci, “Sudanlı gençler her koşulda kendilerini aşağılanmış hissediyorlar” dedi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Nereye gidecekler? Libya onları kabul etmiyor; Tunus onları sınırdışı ediyor; Cezayir onları geri gönderiyor. Anavatanları anlamsız savaşların ortasında, ülke şiddet ve kan gölüne gömülürken aileleri yalnızca korkunç mermi seslerini duyuyor. Hiçbir ülke sığınma, koruma ve onurlu bir yaşam hakkı vermeye istekli değil.”