IAEA: İran 2003’e kadar atom bombası üzerine çalışıyordu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran’ın 2003 yılına kadar atom bombası üretim çalışmaları yaptığını iddia etti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), İran’ın 2003 yılına kadar atom bombası üretim çalışmaları yaptığını iddia etti.

IAEA tarafından İran’ın nükleer programlarına yönelik hazırlanan raporda, 2003 yılına kadar atom bombası üretme çabalarının olduğuna dikkat çekildi. IAEA raporunda, İran’ın atom bombasına yönelik çabalarının 2009 yılından sonra devam ettiğine dair kanıtın ise olmadığına değinildi.

IAEA raporuna yönelik açıklama yapan Amerikan Dışişleri Bakanlığı, İran’ın nükleer programına dair daha önceki iddialarının doğrulandığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, ABD istihbaratının 2007 yılında yayınladığı ve ‘İran’ın atom bombası üretmek için çalışmalar yürüttüğüne’ dair rapor hatırlatıldı. Bakanlık, İran ile Temmuz ayında varılan anlaşma ile atom bombasına dair çalışmaların artık mümkün olmayacağının sağlandığını da savundu.

İran hükümeti ise, IAEA’nın raporunda yer alan iddialara yalanlama geldi. ISNA haber ajansına konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Aragçi, bugüne kadarki nükleer araştırmalarının ‘standartlara uygun ve barışçıl amaçlı’ olduğunu söylerken, atom silahlarının ülkenin savunma doktrininin parçası olmadığını savundu.

İran’ın nükleer programı, Batılı ülkeler ile ilişkilerin 10 yılı aşkın bir süre gerilmesine yol açmıştı. Son olarak Temmuz ayında Viyana’da varılan uzlaşma ile İran yaptırımların kaldırılması karşılığında askeri tesislerini uluslararası gözlemcilere açmayı kabul etmişti.