İGİF'ten İsviçre'deki 'ırkçı referandum'a karşı çağrı

İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu (İGİF), 28 Şubat'ta düzenlenecek ve göçmenlerin haklarını kısıtlayacağı belirtilen referanduma ilişkin açıklama yaptı.

İGİF, İsviçre'de göçmenlerin haklarını hedefleyen referandumda 'hayır' oyu kullanmaya çağırdı. 

İsviçre Göçmen İşçileri Federasyonu (İGİF), 28 Şubat'ta düzenlenecek ve göçmenlerin haklarını kısıtlayacağı belirtilen referanduma ilişkin açıklama yaptı.

Yazılı açıklama yapan İGİF, "Irkçı ve ayrımcı yasa ve referandumlarla sürekli gündeme gelen İsviçre'de ırkçı-gerici parti SVP yeni bir yasa önerisiyle göçmenleri hedef aldı. 28 Şubat'ta yapılacak referandumda göçmenlere yönelik ırkçı ve ayrımcı yasa çıkarmaya hazırlanan SVP yeni baskı, uygulama ve saldırıların da önünü açıyor" dedi.

'2 MİLYON GÖÇMEN ETKİLENECEK'

Açıklamada, SVP'nin 2010 yılında 'Suç İşleyen Göçmenleri Sınır Dışı Etme İnisiyatifi' ve 2014 yılında 'Toplu Göçe Hayır İnisiyatifi' ile ırkçı yasaları çıkardığına dikkat çekilirken, şu eleştiriler yapıldı:

"SVP, bu kez 'Yaptırım İnisiyatifi' ile daha önce çıkarılan gerici yasalardaki boşlukları da doldurarak, 2 milyon göçmeni etkileyecek yeni bir yasa ile saldırılarını arttırmayı hedefliyor. 
Ücretsiz avukatlık uygulamasını ortadan kaldıran bu yasa önerisiyle, göçmenlere en küçük suç olayında bile savunmanın gasp edilerek sınır dışı edilmesinin önü açılacak. Yakın günlerde İsviçre'ye gelen ilticacıların paralarına ve değerli eşyalarına el koyma kararı alan hükümetin bu  saldırısından sonra, yeni yasa önerisiyle göçmenlere yönelik baskı ve saldırılar arttırılıyor. 

SVP tarafından hazırlanan bu ırkçı yasa önerisi, anayasadaki temel hakları, genel insan hakları sözleşmelerini ve serbest dolaşım hakkı antlaşmasını doğrudan ihlal etmektedir. 'Doğrudan demokrasisi' ile övünen İsviçre, bu yeni yasa ile yasama ve yargı organlarının yerine kararlar alınmasını sağlayarak göçmenlere karşı ırkçı uygulamalara imza atmış olacaktır."

'İŞGALCİ GÜÇLERE SİLAH SATIYOR'

İsviçre'nin 'tarafsız bir ülke görünümü' verdiği ancak silah sanayisinde en fazla satış yapan ülkelerin başında geldiğinin belirtildiği açıklamada, "İsviçre'nin, Ortadoğu'dan Afganistan'a kadar birçok ülkede işgalci güçlere silah satarak tarafsız olmadığı ortaya çıkmıştır. Sahte demokrasi ve insan hakları aldatmacasıyla 'demokratik' görünmeye çalışan İsviçre devleti, dünya halklarının belası, katil çetesi IŞİD'e açıktan destek veren Türkiye ve Suudi Arabistan'a askeri malzeme satmaya devam ederek bu suça ortak olmaktadır" denildi.

'SUÇA ORTAK OLMAYIN'

Göçmenler başta olmak üzere yerli işçi ve emekçilerin ortak mücadeleyi büyütmesi gerektiğine vurgu yapan İGİF, şunları da kaydetti:

"Irkçılık, ayrımcılık insanlık suçu ise, buna sessiz kalmak da insanlık suçudur. Bu bakımdan 28 Şubat'ta referanduma sunulacak olan bu gerici ırkçı, ayrımcı yasa önerisini ve referandumla sunulmak istenen diğer gerici yasa önerilerini reddetmek aynı zamanda bu suça ortak olmamak demektir. İnsanım diyen her oy kullanma hakkı olan emekçi tercihini ırkçılığa, işgale, gerici ve barbarlığa karşı bu referanduma oyunu hayır demelidir.

Aynı üretime katılarak, aynı yaşamı paylaştığınız, aynı havayı soluduğunuz, kapı komşunuzu, iş arkadaşınızı, sohbet ettiğiniz dostunuzu, hasta bakıcınızı kaybetmek istemiyorsanız; 28 Şubat'ta oyunuzu 'hayır olarak' kullanalım.
Irkçılığa, ayrımcılığa, antidemokratik uygulamaya seyirci kalmamaya, eşit sosyal ve siyasal haklar mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz."