IHS Jane’s: YPG’nin kontrolündeki alanlar yüzde 186 arttı

IHS Jane’s adlı askeri ve istihbari konularda yayınlarıyla bilinen kuruluşun raporunda, Rojava’da YPG öncülüğündeki direniş sayesinde Kürtlerin elindeki özgür alanların yüzde 186 arttığı belirtildi.

Merkezi Londra’da bulunan IHS Jane’s adlı askeri ve istihbari konularda yayınlarıyla bilinen kuruluşun raporunda, Rojava’da YPG öncülüğündeki direniş sayesinde Kürtlerin elindeki özgür alanların yüzde 186 arttığı belirtildi. Raporda, DAİŞ çetelerinin başta Rojava‘da olmak üzere 2015’deki toprak kaybının bir önceki yıla oranla 13 bin kilometrekareye yakın olduğu bilgisi verildi.

IHS Jane’s raporunda, DAİŞ çetelerinin 2015 yılında işgalleri altındaki toprakların yüzde 14’ünü kaybettiği belirtildi. Çetelerin, Irak ve Suriye’de 2014’e göre toprak kaybının 12 bin 800 kilometrekare olduğuna dikkat çeken IHS Jane’s, bu kaybın önemli bir bölümünün Kürtler lehine olduğunu vurguladı.

Raporda, Tel Abyad’ın özgürleştirilmesi ile Haseke ve diğer alanlardaki YPG ilerleyişine dikkat çekildi. Rojava Kürtlerinin özgürleştirdiği alanların 2014 yılına oranla yüzde 186 arttığı belirtilen raporda, YPG’nin kontrolündeki alanın en az 15 bin 800 kilometrekare olduğu kaydedildi.

DAİŞ çetelerinin büyük toprak kayıplarını Suriye ve Irak’taki bazı işgallerle azalttığı belirtilen raporda, Palmira ile Ramadi kentlerinin işgaline değinildi.

IHS Jane’s raporunda, Beşar Esad rejiminin 185 bin kilometrekarelik Suriye’de sadece 30 kilometrekarelik bir alanı kontrol ettiği, ancak Rusya’nın hava saldırıları sayesinde bu yılın başında kaybettiği bazı alanları geri alabildiğinin altı çizildi.