‘İklim zirvesinin antlaşma taslağı ‘yeterli düzeyde’ değil’

Fransa’nın başkenti Paris’te 30 Kasım’dan bu yana devam eden iklim zirvesi COP21’deki müzakerelerde masada olan taslağın son halinin giderek daraldığı bildiriliyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te 30 Kasım’dan bu yana devam eden iklim zirvesi COP21’deki müzakerelerde masada olan taslağın son halinin giderek daraldığı bildiriliyor. Başlangıçta 350’yi aşkın maddenin yer aldığı taslağın son halinde 48 maddenin bulunması dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC)’nin 21’inci toplantısı COP21’de son aşamaya gelindi. COP21’de müzakere edilen son taslakta küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıla oranla 2 derecenin de altında tutulması hedefi olumlu bir adım olarak öne çıkarken, bugüne kadar ülkelerin sunduğu vaatlerin yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Greenpeace Fransa Direktörü Jean François Julliard, bugün üzerinde uzlaşılması beklenen iklim antlaşması taslağının ‘yetersiz olduğuna’ dikkati çekti. Taslağın küresel ısınmaya karşı ‘istenilen düzeyde’ olmadığına vurgu yapan Julliard, bugüne kadar verilen sera gazı azaltılması vaatlerinin oldukça düşük olduğunu söyledi.

11 gündür devam eden müzakerelerin düzeyine ilişkin konuşan Greenpeace yöneticisi, ‘uluslararası çapta bir güçsüzlük gösterisine’ şahit olduklarının altını çizdi.

Greenpeace yöneticisi, 2050 yılına kadar petrol, gaz ve kömürün tümüyle terk edilmesi gerektiğini söylerken, yenilenebilir enerjilere ilişkin hedeflerin büyük kısmının Afrika kıtasına dair olmasını eleştirdi. Julliard, bu yüzyılda yenilenebilir enerjilere olan ihtiyacın büyüklüğünün görülmesi gerektiğini de kaydetti.