IMF’nin kredi kararına Rusya’dan tepki

Uluslararası Para Fonu (IMF), mali sıkıntı içindeki ülkelere verilecek kredilerde ‘ayrıcalık’ olarak değerlendirilen bir karar aldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), mali sıkıntı içindeki ülkelere verilecek kredilerde ‘ayrıcalık’ olarak değerlendirilen bir karar aldı. Söz konusu uygulamayla Ukrayna’ya diğer ülkelere olan borcunu ödeyememesi durumunda da kredi verilmesi planlanırken, bu karara Rusya’dan tepki geldi.  

IMF Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, borç geri ödemelerini gerçekleştiremeyen ülkelere kredi verilmesini sağlayacak yönteme geçileceği duyuruldu. Bugüne kadarki kredi verme şartlarının gözden geçirileceği belirtilen açıklamada, karara ilişkin detayların önümüzdeki günlerde paylaşılacağı kaydedildi.

Mali sıkıntı yaşayan ülkelere verilecek kredilere ilişkin karar IMF’nin Rusya ile kriz halinde olan Ukrayna’ya ‘ayrıcalık’ olarak algılandı. Rusya Maliye Bakanı Anton Ziluanov, IMF’nin kararının ‘Rusya’ya karşı’ alındığını söylerken, bunun Rusya’nın Ukrayna üzerindeki ekonomik etkisini azaltmayı hedeflediğini savundu.

Ukrayna’nın halen Rusya’ya geri ödemesi gereken 3 milyar dolar borcunu geciktirmesini kabul etmeyen Rusya, Kiev’in özel sektör üzerinden 15 milyar dolarlık borçlanma planına karşı çıkıyor.

IMF, kriz nedeniyle 17,5 milyar dolarlık kredi verilmesi kararı almıştı.