İngiliz ve Alman şirketler Brexit’e karşı

Avrupa Birliği (AB) ve Britanya dünden bu yana Brüksel’de Britanya’nın AB’den çıkışına ilişkin planlarını müzakere ederken, iş dünyası birlikten çıkmanın ekonomiye zarar vereceği görüşünde.

Bertelsmann Enstitüsü tarafından Britanyalı ve Alman şirket yöneticileriyle görüşülerek yapılan ankete göre, Britanya’nın AB’den çıkışının (Brexit) ekonomiye zarar vereceğini düşünenlerin oranı oldukça yüksek.

Şirket yöneticilerinin beşte dördü, 2017 yılında yapılacak AB Referandumu’nunda birlikten çıkılması sonucu çıkması halinde sonraki 3 yıl içerisinde ekonominin zarar göreceğine inanıyor. Ankete katılanların yüzde 42’si, Britanya’nın Norveç veya İsviçre gibi AB ile sadece siyasi olarak ayrılması ve ortak ekonomik pazarda kalması halinde dahi sonucun olumsuz olacağını düşünüyor.

 Britanya’nın AB’den ayrılarak ekonomik partner olarak kalmasının ekonomiye zarar vermeyeceğini düşünen şirket yöneticilerinin oranı ise yüzde 13’te kaldı. AB’den çıkmanın olumsuz olacağını düşünenlerin oranı İngiliz şirket temsilcileri arasında yüzde 44 ile ortalamanın üstünde olurken, Almanlarda bu oran yüzde 39 olarak gerçekleşti.

AB’den çıkması halinde şirketlerinin Britanya’daki faaliyetlerinin kısmen ya da tümüyle zarar göreceğini veya ülkeden ayrılmak zorunda kalacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 29 oldu. Bu korkuyu yaşayan şirketlerin başında yüzde 41 ile bilişim ve internet teknolojileri alanında aktif olanları geliyor.

Finans sektöründeki yöneticilerin yüzde 33’ü de şirketlerinin faaliyetlerinin kısmen veya tümüyle zarar görmesinden endişe ediyor.

Ankete katılan şirket yöneticilerinin yarısından fazlasının Britanya’nın AB’den ayrılması halinde iş piyasası, çalıştıkları şirket veya branşa etkisi noktasında cevap vermediği de görüldü. Ancak genel toplamda olumsuz cevap verenler olumlu cevap verenlerin üzerinde oldu.

Anket sonuçlarına ilişkin bilgi veren Bertelsmann Enstitüsü Başkanı Aart Jan de Geus, sonuçların genel olarak ‘şirketlerin Britanya’nın AB’de kalmasından yana olduğu’ şeklinde yorumlanabileceğini söyledi. De Geus, Brexit’in istihdam ve refah düzeyinin düşmesi gibi karşılıklı olumsuz etkileri olacağını vurguladı.

Bertelsmann anketi, Britanya’dan 404 ve Almanya’dan 378 şirket yöneticisiyle görüşülerek yapıldı.

Britanya’da yapılacak referandumu görüşmek amacıyla AB liderleri ve Britanya arasında dün başlayan zirve bugün de devam edecek.