İngiltere’de hava alanlarında binlerce kişi mahsur kaldı

İngiltere’de hava alanlarında binlerce kişi mahsur kaldı

İngiltere’de merkezi hava trafiği kontrol sisteminde meydana gelen teknik bir arıza nedeniyle yüzlerce uçuş ya iptal edildi ya da ertelendi. Hava ulaşımının durması üzerine binlerce kişi havaalanlarında mahsur kaldı.

Ulusal Hava Trafiği Dairesi, merkezi kontrol sisteminin arızalandığını ve gece uçuş programından gündüz programına dönüş yapılamadığını açıkladı.

İngiltere’de başta Londra’nın Heathrow Havaalanı olmak üzere birçok havaalanındaki uçuşların iptal edilmesi nedeniyle binlerce yolcu beklemeye başladı. 

Dün sabah saatlerinde iletişim sistemi teknik nedenlerle devre dışı kalmıştı. Bu sorundan 10 bin yolcunun etkilenmesi bekleniyor.

Resmi bir açıklamaya göre iletişim sistemi, iç telefon hatlarındaki arıza yüzünden meydana geldi. Sistem, kontrol kulesi görevlilere yurt içi ve dışındaki meslektaşlarıyla iletişimi sağlamaya izin veriyor. Sistem şu an itibariyle onarılsa da yüzlerce uçuş halen iptal veya ertelenmiş durumda. Terminallerin ne zaman normal rejime döneceği henüz açıklanmadı.

Dünyanın en yoğun hava ulaşımının yapıldığı ülkelerden biri olan İngiltere'de normal koşullarda her 45 saniyede bir uçak kalkıyor. Kontrol kulesi görevlileri, her gün 5 bin uçuşa bakıyor. Cumartesi günü uçuşların yüzde 20’si, diğer bir ifadeyle neredeyse bin uçuş iptal edilmişti