İngiltere dünyanın en büyük rüzgar türbini parkını kuruyor

Rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde bugüne kadarki en büyük santralin temeli atılıyor. İngiltere’de 1 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılayacak dev rüzgar türbini parkının 2020’ye kadar tamamlanması planlanıyor.

Yorkshire açıklarında kurulacak Hornsea Project One adlı proje kapsamında 407 kilometrekarelik bir alana yayılmış halde 174 offshore rüzgar türbini kurulacak. 190 metre uzunluğundaki türbinlerden toplamda yıllık 1,2 gigawatt enerji elde edilmesi planlanıyor.

Dünya’nın en büyük rüzgar enerjisi parkı olacak proje ile İngiltere’de en az 1 milyon evin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak.

2020 yılında tamamlanması planlanan Hornsea Project One projesini üstlenen Danimarka’lı enerji şirketi Dong Energy’ye göre toplam maliyeti ise 2 milyar sterlini geçecek.

Kuzey Denizi’nde İngiltere’den ziyade Almanya’nın da yüzlerce rüzgar türbini bulunuyor. 30 kadar türbinin bir arada olduğu Riffgat parkı 2014 yılında faaliyete geçmiş, ancak geçtiğimiz Kasım ayından bu yana enerji üretiminde teknik bir hata oluşmuştu.

Almanya’nın 2015 sonu itibariyle önemli bir kısmı denizlerde olmak üzere 792 adet rüzgar türbini bulunuyor ve bunlardan 3 bin 295 megawatt enerji elde ediliyor. 2014 yılına oranla yüzde 225 artış gösteren rüzgar enerjisi santrallerine ek olarak yine 2015 yılında bitirilen ancak henüz elektrik transferine başlamamış oaln 41 santral bulunuyor. Almanya’nın ayreten 122 yeni rüzgar türbini için temellerin atıldığı da biliniyor.