IOM: Libya açıklarında yüzlerce göçmen öldü

IOM: Libya açıklarında yüzlerce göçmen öldü

Libya açıklarında batan iki teknenin 700’e aşkın göçmenin ölümüne neden olduğu bildirildi.  

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), birkaç gün önce 500 kişinin bulunduğu bir teknenin insan tacirleri tarafından büyük olasılıkla bilinçli bir şekilde batırıldığını açıkladı. 200 kişinin bulunduğu bir başka teknenin ise dün akşam battığını kaydeden örgüt, teknedeki göçmenlerden ancak 36’sının kurtarıldığını bildirdi.

Bir hafta önce Mısır’ın Damietta limanından kalkan çoğu Suriye, Filistin, Mısır ve Sudanlı göçmenlerden oluşan 500 kişinin bulunduğu tekne Libya açıklarında batmıştı.

Göç Örgütü, sağ olarak kurtulan 2 Filistinlinin ifadeleri üzerine bugün yaptığı açıklamada, teknenin insan tacirleri tarafından büyük olasılıkla bilinçli bir şekilde batırıldığını belirtti.

IOM sözcüsü Christiane Berthiaume, kurtulanların ifadelerine dayanarak, göçmenler ile insan tacirleri arasında şiddet içerikli bir çatışmanın yaşandığını belirterek, “Göçmenler açık denizde bir başka tekneye binmeyi reddedince insan tacirleri göçmenlerin bulunduğu teknenin üzerine bir başka tekne sürerek batırmış” dedi.

Doğrulanması durumunda bu son yıllarda Akdeniz’de meydana gelmiş en büyük göçmen faciasıdır. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında İtalya’nın Lampedusa adası yakınlarında meydana gelen benzer bir faciada 300 göçmen hayatını kaybetmişti.

Reuters ajansına konuşan Libya sahil güvenlik sözcüsü, deniz yüzeyinde halan çok sayıda cesedin bulunduğunu söyledi. Sözcü arama kurtarma çalışmaları için gerekli donanıma sahip olmadıklarını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya teknelerle ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısında büyük artış oldu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tahminlerine göre bu yılın başlarında 100 bine aşkın insan söz konusu tehlikeli güzergah üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalıştı. IOM’ye göre bu girişim 2 bin 200 göçmenin yaşamına mal oldu. 2013 yılında Akdeniz’de teknelerin batması sonucu meydana gelen facialarda 700 göçmen hayatını kaybetmişti. Bundan iki hafta önce de Libya açıklarında tahta bir teknenin batması sonucu 100 göçmen yaşamını yitirmişti.