Irak genelinde elektrik kesintisi

Irak’ta aşırı sıcakların yaşandığı yaz ortasında bir elektrik santralinde yangın çıkması üzerine ülke genelinde elektrikler kesildi.

Iraklı yetkililer yaptığı açıklamada cumartesi günü ülke gelinde elektriklerin kesildiğini bildirdi. Elektrik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Basra vilayetinde bir iletim istasyonunu etkileyen yangın nedeniyle elektrik şebekesi yerel saatle 12.40’ta tamamen kapandı. Bakanlık elektrik kesintisinin tüm Irak’ı etkilediğini belirtti.

Irak'ta çöken altyapı ve başarısız kamu hizmetleri, onlarca yıl süren çatışmalar ve yaygın yolsuzluk yaşanan sorunları derinleştiriyor.  Oysa 43 milyon nüfuslu ülke hidrokarbon bakımından muazzam bir zenginliğe sahip.

Elektrik kesintileri nedeniyle çoğu eve mahalle jeneratörleri elektrik sağlıyor. Ancak tüm aileler bu imkana sahip değil. Bununla birlikte jeneratörler klimalar dahil tüm ev aletlerini çalıştıracak yeterli güce sahip değil.

Başkentte veya güney bölgelerde hava sıcaklıklarını 50 dereceye yaklaştığı her yaz, elektrik kesintileri günlük yaşamı daha da ağırlaştırıyor.