Irak, Hol Kampı’ndaki DAİŞ’li aileleri ülkelerine geri göndermeye çağırdı

Irak, uluslararası toplumu, DAİŞ çeteleriyle bağlantılı on binlerce kişiyi barındıran Hol Kampı’ndan vatandaşlarını ülkelerine geri göndermeleri çağrısında bulundu, kampın "terörizm için bir kaynak" haline geldiğini söyledi.

Irak’ın başkenti Bağdat'ta Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan El Hol Kampı’nın ele alındığı bir konferans düzenlendi. Konferansta Iraklı yetkililer, BM Irak temsilcisi, DAİŞ ile mücadele eden uluslararası koalisyonun bazı üyeleri ve çeşitli ülkelerin büyükelçileri hazır bulundu.

Mart 2019'da DAİŞ çeteleri Suriye Demokratik Güçleri (QSD) tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından on binlerce insan Hol Kampı’na götürüldü. Kampta büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan, DAİŞ çetelerinin eşleri ve çocukları dahil olmak üzere, çoğu Suriyeli ve Iraklı yaklaşık 51 bin kişi kalıyor. Kampın Ek Bina olarak bilinen bölümünde yaşayan 60 farklı milletten yaklaşık 8.000 kadın ve çocuk da bulunuyor. Kamptaki çocukların DAİŞ öğretileri ile büyütülmesi dünya için tehlikeler barındırıyor. DAİŞ’in yenilgiye uğramasına rağmen uyuyan hücreleri Irak, Suriye ve Kuzey ve Doğu Suriye’de saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda El Hol'da tüyler ürpertici suçlar işlendiği basınlara yansıdı.

Ülkenin devlet haber ajansına göre Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmad Sahhaf, yaptığı açıklamada, "El Hol Kampı sorununun sona erdirilmesi Irak için en önemli ulusal çıkar haline gelmiştir" dedi.

Sahhaf, uluslararası toplumu, kampta vatandaşları bulunan tüm ülkeleri, "tehlikeli bir merkez üssü" haline geldiği için "kampı nihai olarak kapatmak amacıyla mümkün olan en kısa sürede ülkelerine geri göndermeye" teşvik etmeye çağırdı.

Konferansta konuşan Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Qasim al-Araji, Irak'ın geçtiğimiz haftalarda 5 bin 569 vatandaşını oluşturan bin 396 aileyi Hol Kampı’ndan geri gönderdiğini söyledi. Geri dönüşlere rağmen kampta yaklaşık 25 bin Iraklı kalmaya devam ediyor ve bu sayı kamp nüfusunun neredeyse yarısını oluşturuyor.

Kampın 73 bin olan nüfusu, büyük ölçüde binlerce Suriyeli ve Iraklının evlerine dönmesine izin verilmesi nedeniyle azaldı. Ancak diğer ülkeler, vatandaşlarını geri almaya büyük ölçüde karşı çıktı.

Bu ayın başlarında QSD, 50 Iraklı DAİŞ çetesini Bağdat'a teslim ettiğini duyurdu. Ayrıca kampta yaşayan 170 Iraklıyı da ülkelerine geri gönderdiğini açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi de yıllardır ülkelere vatandaşlarını kamptan geri göndermeleri çağrısında bulunuyordu.