Irak hükümeti ‘güvenlik’ gerekçesiyle Telegram’ı engelledi

Irak hükümeti Telegram'ın "ulusal güvenlik" ile ilgili nedenlerle ülke genelinde askıya alındığını duyurdu. Bu önlem, Telegram’ı yaygın olarak kullanan İran yanlısı fraksiyonlara yakın propaganda grupları tarafından kınandı.

Irak Telekomünikasyon Bakanlığı yaptığı açıklamada Telegram’ın askıya alınmasını "ulusal güvenlikle ilgili yüksek makamlardan gelen direktiflerle” gerekçelendirdi.

Bakanlık, mesajlaşma uygulamasının aynı zamanda "vatandaşların kişisel verilerinin korunmasını da ihlal ettiğini” belirtirken, hükümetin defalarca Telegram'dan "ulusal güvenlik ve toplumsal barış için tehdit oluşturan devlet kurumları ve vatandaşların bilgilerinin sızdırılma” olayına el atmasını istediklerini ifade etti.

Irak’ta çok popüleri bir uygulama olan Telegram’ın, özellikle silahlı fraksiyonlarla bağlantılı gruplar ve İran yanlısı siyasi partiler tarafından bir propaganda platformu olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Bu gruplardan biri Telegram'da hizmetin askıya alınmasını protesto etti ve bunun “susturma” olduğunu belirtti.

330 binden fazla abonesi olan bu grup, hükümetin “özgürlüklere el koyduğu” tepkisinde bulunuyor. Hükümet de İran yanlısı olarak ifade edilen partiler tarafından destekleniyor.

Geçen ay, Uluslararası Af Örgütü, Irak hükümetinin, kabul edilmesi halinde "ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını ciddi şekilde sınırlayacak" iki yasa tasarısını parlamentoya sunmayı planladığı konusunda endişelerini dile getirmişti.

Af Örgütü, yasa tasarılarının "hükümet figürlerini eleştiren insanları hedef alan bir dizi davayla aynı zamana denk geldiğine” dikkat çekti.

Telegram, diğer birçok ülkede de engellenmiş durumda. Brezilya, mesajlaşma ağında aktif neo-Nazi grupları hakkında veri sağlayamadığı için Telegram’ı engellemişti. Bu yaptırım iki gün sonra temyiz mahkemesi tarafından iptal edilmişti.