Irak ordusu Kerkük'te 13 kişiyi daha öldürdü

Irak ordusu Kerkük'te 13 kişiyi daha öldürdü

Irak ordusu, Hewice'de onlarca kişinin öldüğü çatışmaların ardından "askeri bir kontrol noktasına saldırıda bulunmak isteyen" 13 kişinin öldürüldüğünü bildirdi.  Haftalardır Hawice ilçesinde El Maliki karşıtı protestolar yapılırken, bugünkü olayın çıkma biçimi ve ölümler konusunda çelişkili açıklamalar var.

Üst düzey bir subayın Fransız basın ajansı AFP'ye yaptığı açıklamaya göre Kerkük'ün güneyindeki El Reşad kontrol noktasına saldırıda bulunan 6 kişi öldürüldü. Aynı yetkiliye göre Kerkük'ün batısında da benzer şekilde askeri kontrol noktasına düzenlenen saldırısı sırasında 7 "saldırgan" daha öldürüldü.

Irak Savunma Bakanlığı ise Kerkük'ün ilçesi Hewice'de ölen kişilerin El Kaide üyeleri ve Baasçıları olduğunu savundu. Yazılı bir açıklama yapan Bakanlık, Irak ordusunun saldırıda bulunmakla suçlanan kişileri gözaltına almak istediğini ifade ederken, çok sayıda siyasi şahsiyet ve aşiret şefinin göstericiler nezdinde girişimlerde bulunduğunu ancak sonuç vermediğini ileri sürdü. "Ancak onlar silahlar karşılık verdi" diye iddia eden Bakanlık, ilk ateşin göstericiler tarafından açıldığını ve bazı askerlerin öldüğünü belirtti. Açıklamada saldırıda bulunanlar için "El Kaide ve Baas artıkları" dedi.

Haftalardan beridir Kürt kenti Kerkük'ün batısındaki Hewice ilçesinde Şii Başbakan Nuri El Maliki hükümetine karşı gösteriler yapılıyor.  Yerel kaynaklar,  El Maliki tarafından geçen yıl kurulan tartışmalı Dicle Operasyon Gücü'nün bugün ilçeye operasyon düzenlediği bilgisini verirken, çıkan çatışmalarda onlarca göstericinin öldürüldüğü, yüzlercesinin yaralandığını söylüyor.

Batılı haber ajanslarına bilgi veren Irak ordusu "üst düzey subayları" çatışmanın bilançosu olarak 26 ila 27 ölü rakamını veriyor.

AFP'ye açıklamada bulunan eylemcilerin sözcüsü Abdul Malik El Cuburi, "Bölgedeki köylerin aşiret üyeleri, ölü ve yaralıların oturma eylemine düzenlenen saldırının sonucu olduğunu öğrendiklerinde misilleme olarak askeri kontrol noktalarına saldırdı" dedi.-

Rudaw gazetesine konuşan Kerkük eyaletinden bir güvenlik kaynağı, Dicle Operasyon Gücü'nün Hewice ilçesine operasyon düzenlediğini belirterek, "Amaçları geçen cuma günü silah sıkan kişileri ve göstericileri gözaltına almaktı" dedi.

Aynı kaynak, "Irak ordusu ilçe sınırında ateş açmaya başladığında, vatandaşlar ile Irak ordusu arasında çatışma çıktı. Bu çatışmada 6 Irak askeri öldü, 11'i yaralandı. Bunu üzerine Irak ordusu 50 vatandaşı öldürdü, 200'den fazla kişiyi de yaraladı." dedi.

Bir başka askeri kaynak çatışmaları sürdüğünü ifade ederken, orduya ait Hammer tipi bir aracın göstericilerin eline geçtiğini söyledi. İlçenin giriş ve çıkışları askerler tarafından tutuldu.

Kerkük'teki Heddiyan Aşireti şefi İsmail Hedidi Rudaw'a yaptığı açıklamada "Bu saldırı Irak ordusu kara kuvvetleri komutanı Ali Khedan'ın talimatı ile gerçekleşti ve saldırı helikopterle düzenlendi" dedi.

Geçen Cuma günü Hewice'de gerçekleşen bir gösteri ardından, eylemciler Irak ordusuna ait kontrol noktasına saldırı düzenlemiş, 2 askeri öldürdükten sonra silahlarına el koymuştu.

Bu olaylar 20 Nisan günü Irak'ın 18 eyaletinin 12'sinde yapılan bölge meclisleri seçimlerinden sonrasına denk geldi. Kerkük'te anlaşmazlık nedeniyle seçimler yapılmıyor.