Irak Parlamentosu Başkanı Maliki hükümetini istifaya çağırdı

Irak Parlamentosu Başkanı Maliki hükümetini istifaya çağırdı

Irak Parlamentosu Başkanı Usame el Nuceyfi, Şii Nuri El Maliki hükümetini istifaya ve genel seçimlere gitmeye çağırdı.

El Nuceyfi'nin bürosundan yapılan açıklamada "Bu inisiyatifin ulusal bir uzlaşıya ulaşmak, demokrasinin kazanımlarını korumak ve aynı zamanda ülkeyi iç savaş hayaleti ile mezhepsel şiddetten çıkarmaya hizmet etmeli" denildi.

Sünnilerin desteklediği Irakiye bloku üst düzey yetkilisi olan Nuceyfi, bu önerisini parlamentoda temsili olan diğer partilere de gönderdi.

Parlamento Başkanı,  mevcut hükümeti istifaya çağırırken, gelecek seçimlere katılamayacak olan sınırlı bağımsız bir geçici hükümetin kurulmasını istedi. Nuceyfi ayrıca, bir seçim komisyonunun parlamentonun feshinden önce genel seçimlere hazırlık yapmasını talep etti.

Bu öneri, 23 Nisan'dan bu yana ülkenin yeni bir şiddet sarmalına girmesi ardından geldi.  Olaylar Hewice'de ateşlendi. Kerkük'e bağlı Hewice'de Irak ordusunun göstericilere saldırısı sırasında yaşanan çatışmalarda toplam 53 kişi yaşamını yitirdi. 23 Nisan'da beri 230'u aşkın kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı.

Aralık ayıdan bu yana Sünni çoğunluklu bölgelerde hükümet karşıtı gösteriler yapılıyor.  Eylemciler başbakan Nuri El Maliki'nin istifasını ve dini aidiyetlerinden ötürü maruz kaldıkları marjinalleştirme politikalarına son verilmesini istiyor.

Nuri El Maliki, bu çatışmaların dışarıdan ihraç edildiğini öne sürerek, Suriye'yi işaret etti. Maliki cumartesi günü yaptığı açıklamada "mezhepçiliğin bir ülkeden başkasına geçerken izin almadığını" söylerken, Irak'a geri dönüşünün "bir tesadüf" olmadığını savundu.

AFP'nin sağlık ve güvenlik kaynaklarının verilerine dayanarak oluşturduğu bilançoya göre Nisan ayının başından bu yana Irak'ta 450'yi aşkın kişi öldü, 1150 kişi de yaralandı.