Irak’ta 18 günde 270’i aşkın kişi öldü

Irak’ta 18 günde 270’i aşkın kişi öldü

Irak’ta Cumartesi günü yaşanan şiddet olaylarında aralarında bir polis subayı ve ailesinin de olduğu 11 kişi ölürken, çok sayıda güvenlik gücü üyesi de silahlı kişilerce kaçırıldı. 

Başkent Bağdat’ın güneyindeki Raşid mahallesinde silahlı kişiler mahallenin idari sorumlusunun evine girerek korumalarından birini öldürdükten sonra, komşu bir eve de saldırıda bulundu. Burada polis kaptanı Adnan El Ubeydi, eşi ve iki çocukları öldürüldü. İçişleri Bakanlığı kaynaklarından verilen bu bilgi, bir hastane kaynağı tarafından da doğrulandı.

Bağdat’ın güneyindeki Latifiye’de bomba yüklü bir aracın pazaryerinde patlaması sonucu en az bir kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. Güneydeki büyük liman kenti olan Basra’da Sünni bir cami imamı silahlı kişilerce öldürüldü. Musul’da silahlı kişiler bir polis ve idari bir sorumluyu öldürdü.  Başkentin batısındaki El Ambar eyaletinde ise güvenlik güçleri ile yaşanan çatışmada Sünni bir aşiretin iki üyesi hayatını kaybetti.  Polisin, 5 askerin ölümünden dolayı aranan Muhammed Hamis Ebu Rişa isimli kişiyi gözaltına almak isterken çatışma çıktığı belirtiliyor.  Hamis, bölgede güçlü bir aşiret lideri olan Şeyh Ahmed Ebu Riş’in yeğeni oluyor. Bu aşiret hükümet karşıtı gösterileri de destekliyor.

Bu olaydan kısa bir süre sonra silahlı yüzlerce kişi Anbar eyaletindeki Ramadi’de güvenlik güçleri karargahının önünde bir araya toplanmaya başladı.  Burada 10 dolayında kişinin alıkonulduğu bildirildi.  General Murdhi El Mahalawi, silahlı kişilerin 5 polisi alıkoyduğunu söylerken, polis albayı Naif el Şlaybawi, 10 güvenlik gücü mensubunun alıkonulduğu bilgisini verdi. Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü de 10 rakamını verirken, bunların 4’ünün polis, 4’ünün sınır muhafızı ve 2’sinin sivil olduğunu belirtti.

Sünni-Şii geriliminin yeniden tırmandığı bir dönemde Irak’ta Mayıs ay başından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 270’i geçti. Sadece Cuma günü Sünnileri hedef alan saldırılarda 70’e yakın kişi hayatını kaybetti.  Ondan önceki iki günde ise Şiilere yönelik kanlı saldırılar gerçekleşti.