Irak'ta iç savaş endişesi: Beş günde 200'ü aşkın ölü

Irak'ta iç savaş endişesi: Beş günde 200'ü aşkın ölü

Irak'ta düzenlenen saldırıldara askeri istihbarat üyesi 5 asker ile El Kaide'ye karşı kurulan bir milis gücünün 5 üyesi öldü. Başta Kerkük'teki hükümet karşıtı gösterilerde olmak üzere son beş gün içinde yaşanan şiddet olaylarında 200'ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Başkent Bağdat'ın batısındaki Ramadi kentinde, dört ayı aşkın bir süredir Başbakan Nuri El Maliki karşıtı oturma eyleminin yapıldığı yerin yakınından geçen bir grup asker ile silahlı kişiler arasında çatışma çıktı.

Askerlerin açtığı ateş sonucu silahlı kişilerden birinin yaralanması sonucu yaşanan çatışmada askerlerden dördününün öldüğü ve birinin yaralandığı bildirildi.  Aynı sektörde gerçekleşen bir diğer saldırıda bir asker öldü, biri de yaralandı.

Başkentin kuzeyinde, Tikrit'ın güneyindeki Şahwa isimli milis gücünün denetimindeki bir kontrol noktasına düzenlenen saldırıda ise 5 milis öldü.

Salı gününden beri ülke yeni bir şiddet dalgası içerisinde.  Bu şiddet dalgası, ordunun salı günü Hawice'deki gösteriye kanlı müdahalesi ile yayıldı. Kerkük'e bağlı Hewice'de Irak ordusunun göstericilere saldırısı sırasında yaşanan çatışmalarda toplam 53 kişi yaşamını yitirirken, bu olayları takiben gerçekleşen şiddet olaylarında beş gün içinde ölü sayısı 200'ü geçti, en az 300 kişi de yaralandı.

MALİKİ: MEZHEP ÇATIŞMASI DIŞARDAN GELDİ

Aralık ayıdan bu yana Sünni çoğunluklu bölgelerde hükümet karşıtı gösteriler yapılıyor.  Eylemciler başbakan Nuri El Maliki'nin istifasını ve dini aidiyetlerinden ötürü maruz kaldıkları marjinalleştirme politikalarına son verilmesini istiyor.

Başbakan Nuri El Maliki yen bir "mezhepsel iç savaş" yaşanmasından endişe ettiğini söyledi. Amerika'nın 2003'teki Irak işgalinden sonra 2006-2007'de yaşanan mezhep savaşlarında ağır bir bedel ödendi. Bu çatışmalar işgalden sonra ölümlerin en fazla yaşandığı dönem oldu. Maliki bugün yaptığı bir açıklamada ise, ülke ismi vermeden bu şiddet olaylarının dışardan provoke edildiğini savundu. Maliki'nin Suriye'den bahsettiği sanılıyor. Televizyonda yayınlanan konuşmasında Maliki, "Mezhep çatışması Irak'a geri dödü. Çünkü bölgede başka yerlerde başladı" dedi.

BM elçisi Martin Kobler, Cuma günü yaptığı açıklamada ülkenin bir "dönüm noktası"nda olduğunu söyleyerek, "aklı selime" davet etti.