Irak'ta kaos derinleşiyor

Irak'ta kaos derinleşiyor

Irak'ta önemli Sünni temsilcilerden milletvekili Ahmed el-Alvani'nin evine yapılan baskınla gözaltına alınması ve hükümet karşıtı Sünni protestonun Ramadi'deki en önemli kampının ortadan kaldırılması ile gerilim tırmandı. Sokaklar çatışma alanlarına döndü, Mecliste 44 Sünni vekil istifasını verdi.

Şiddet olaylarının 2008'deki mezhep çatışması düzeyine ulaştığı Irak'ta Şii hükümetin El Kaide'ye yönelik olduğu gerekçesiyle başlattığı operasyonlarla, mezhep gerilimi yeniden tırmanışa geçti.

Hükümet karşıtı protestolara desteği ile tanınan ve hükümet tarafından El Kaide'lilere destek vermekle suçlanan Sünni milletvekili Ahmet El Alvani'nin evine 28 Aralık günü düzenlenen baskında Alvani gözaltına alınırken, çıkan çatışmada kardeşi ve 5 koruması çatışmada öldü.

KAMP SÖKÜLDÜ

Ramadi yakınlarında protesto amaçlı kurulan çadır kampları da güvenlik güçlerin tarafında düzenlenen baskınla söküldü. Bu kamp bir yıldan beridir otoyolu bloke etmişti. Hükümet bu kampın El Kaide üssüne döndüğü suçlamasında bulunarak ortadan kaldırılması talimatı vermişti.  Başbakan Nuri El Maliki'nin sözcüsü Ali Musavi, "Polis tüm çadırları söktü ve yolu açtı" dedi.

Sözcü, "El Kaide ve üyelerinin kamptan kaçması ardından herhangi bir kayıp olmadığını" belirtirken, Ramadi'deki hastane doktoru Ahmed El-Ani, eylemciler arasında 10 ölü ve 30 yaralının olduğunu söyledi.

SÜNNİ AŞİRETLER AYAKLANDI

Ülkede azınlık durumunda olan Sünni toplumunun tepkisi operasyonlarla arttı.  Sünniler Şii hükümetin anti-terör yasası ile suistimallerde bulunduğunu söylüyor.  

Operasyon ardından Irak'ın Anbar ve Ramadi bölgelerindeki Sünni aşiretler de harekete geçti. Ramadi'de camilerde "cihat" çağrısı yapıldı.  Silahlı kişiler bazı sokaklarda güvenlik güçlerinin bulunduğu noktaları ele geçirdi.

Aşiretler, yaptıkları ortak açıklamada, kentin birçok bölgesi ve ana yolunun ele geçirildiğini ve Maliki'ye bağlı "Swat" birlikleri ve güvenlik güçlerine giden yardım yollarının kapatıldığını belirterek amaçlarının, çok sayıda üst düzey askeri yetkilinin görev yaptığı 8. Tugayı ele geçirmek olduğunu ifade etti.

Bölgede yeni çatışmalar yaşandığı ve çatışmalarda ölü ve yaralıların olduğu ifade edilirken, Sünni isyancıların çok sayıda Irak askerini esir aldığı yönünde de bilgiler var. Bu konuda resmi açıklama yok.

Çatışmalar Ramadi ile Bağdat arasındaki Felluce kentine de sıçradı.  Bir polis kaynağına göre eylemciler çok sayıda askeri aracı ateşe verdi.

Güvenlik güçlerinin eylemciler karşısında geri çekildiği belirtilirken, bölgedeki "Tarık" askeri karargâhına aşiret mensupları tarafından Katyuşa füzeleriyle saldırı düzenlendiği ileri sürüldü. Saldırının detayları öğrenilemedi, ancak bölgedeki kaynaklar karargahtan dumanların yükseldiğini belirtiyor.

Sabah saatlerinde de Felluce'de çatışmalar yaşanmış, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 7 sivil hayatını kaybetmiş, 20'si yaralanmıştı.

44 VEKİL İSTİFA ETTİ

Sokaklarda yaşanan gerilim Meclis'e de yansıdı.  Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi'nin liderliğini yaptığı "Muttehidun Bloku" üyesi milletvekillerinin, güvenlik güçlerinin Ramadi'deki eylemcilere müdahalesini istifa ile protesto etti.  Blok Sözcüsü Zafir el-Ani, düzenlediği basın toplantısında, güvenlik güçlerinin gösterilere müdahalesini protesto amacıyla istifalarını Meclis Başkanı Nuceyfi'ye sunduklarını belirtti. Pazartesi akşamı yapılan basın toplantısında 44 vekilin istifasını sunduğu açıklandı.

YILIN BAŞINDAN BERİ 7 BİN ÖLÜ

Geçtiğimiz yaz aylarında Sünni politikacı Rafah El İsawi'nin Sünni Maliye Bakanı olduğu sırada korumalarının "terörizm" şüphesiyle tutuklanması ardından protesto gösterileri yaşanmıştı.  22 Aralık'ta Şii Başbakan Nuri El Maliki televizyonda yaptığı açıklamada Ramadi yakınındaki protestocu kampının El Kaide üssüne dönüştüğünü söylemişti.  Maliki, alanda bulunanları kampı terk etmeye ve El Kaide'yi yalnız bırakmaya çağırmıştı.

Kampa yönelik operasyonu ardından şiddet sarmalının daha da derinleşmesinden endişe ediliyor. Yılın başından bu yana 7 bin dolayında kişi hayatını kaybetti.