Irak'ta Nisan ayı bilançosu: 712 ölü

Irak'ta Nisan ayı bilançosu: 712 ölü

BM Irak Misyonu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Irak'ta Nisan ayı, Haziran 2008'den bu yana en ölümcül ay oldu.

BM Irak Misyonu, "Nisan ayı Haziran 2008'den bu yana en ölümcül aydır. Şiddet ve terörist eylemlerin bilançosu 712 ölü ve 1633 yaralıya yükseliyor" dedi.

Açıklamaya göre, siviller arasında 211 ölü ve 486 yaralı ile bu şiddet dalgasından en fazla Bağdat etkilenirken,  bunu Diyala, Selahaddin, Kerkük, Ninova ve El Anbar bölgeleri takip ediyor.

Irak özellikle 23 Nisan'da bu yana yeni bir şiddet dalgası ile karşı karşıya. Güvenlik ve hastane kaynaklarına göre, Kerkük'ün Hawice ilçesinde Başbakan Nuri El Maliki karşıtı gösterilere kanlı müdahale ve sonrasındaki şiddet olaylarında 240'ı aşkın kişi hayatını kaybetti.

Aralık ayıdan bu yana Sünni çoğunluklu bölgelerde hükümet karşıtı gösteriler yapılıyor.  Eylemciler başbakan Nuri El Maliki'nin istifasını ve dini aidiyetlerinden ötürü maruz kaldıkları marjinalleştirme politikalarına son verilmesini istiyor.

Bu şiddet olayları, ülkede yeniden mezhep savaşına dönüş endişesine yol açtı.  2003'teki Amerikan işgali artından 2006-2007 arasında yaşanan mezhepler savaşında onbinlerce insan hayatını kaybetti.