Irak'ta şiddet ve siyasi gerilimin gölgesinde seçim

Irak'ta şiddet ve siyasi gerilimin gölgesinde seçim

Irak'ta bugün 13,8 milyon dolayında seçmen bölge meclislerini seçmek için sandık başına çağrıldı. 18 eyaletin 12'sinde yapılan seçimler sırasında şiddet eylemleri durmazken, seçim hilelerine ilişkin bilgiler de gelmeye başladı.

Seçimler gergin bir ortamda yapılıyor. Seçmenler saat 07.00'den itibaren sandık başına gitmeye başladı. Oy kullanma işlemi yerel saatle 17.00'e kadar sürecek. Toplam 378 sandalye için 8 bin aday yarışıyor.  Bölge meclisleri valiyi belirleme yetkisine sahip. Vali ise bölgenin idaresi, mali sorunları ve yeniden inşasında söz sahibi.  Irak'ta temel sorun olarak önemini koruyan yolsuzluk ve  kamu hizmetlerindeki eşitsizlikler, seçim kampanyasında proje bürünerek adayların temel gündemi haline gelmedi. Seçmenlerin tercihlerine yine daha çok dini ilişkiler, nüfuz ve aşiret ilişkilerinin yansıması bekleniyor.

Seçimler 18 eyaletin 12'sinde yapılıyor. Kürdistan Bölgesi'nin kendi seçim takvimi var. Bölge Başkanı Mesut Barzani, Süleymaniye, Hewler ve Duhok'tan oluşan Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki parlamento ve başkanlık seçimler için 20 Eylül tarihini belirlemişti.  Kerkük'te anlaşmazlık nedeniyle seçimler yapılmıyor.  Bağdat yönetimi, Sünnilerin çoğunlukta olduğu ve dört aydan beridir hükümet karşıtı büyük gösterilerin yapıldığı Anbar ve Ninova eyaletlerindeki seçimleri ise "istikrarsızlık" gerekçesiyle erteledi.

14 ADAY ÖLDÜRÜLDÜ

Koalisyon ortakları, Sünni azınlık ve Kürtlerle gergin ilişkileri olan Başbakan Nuri El Maliki açısından bir test niteliğindeki seçimler yine şiddetin gölgesinde yapılıyor. Seçim kampanyaları boyunca bombalı saldırılar gerçekleşti. Sadece geçen Pazar günü 100'ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Şiddet olaylarında toplam 14 aday öldürüldü. Bugün de çok sayıda şiddet olayı yaşandı. Bağdat'ın güneyinde bir oy bürosuna roket atışı yapıldı, Babil eyaletinde güvenlik güçlerinin bir mensubunun evine bombalı saldırı düzenlendi.

Yetkileri kendinde toplayarak otoriterleşme tepkisiyle karşılaşan Nuri El Maliki, oyunu kullandıktan sonra kamu yaptığı açıklamada "Irak'ın geleceği için titreyenler ve şiddet ile diktatörlüğün geri geleceğinden korkanlara ellerindeki oy pusulasının mücadele etme olanağı veren bir silah olduğunu" söyledi.  Maliki, "Geriye dönüş olmayacak" diye ekledi.

BM'nin Irak'taki misyonu UNAMİ'nin şefi Martin Kobler, Bağdat'ın merkezindeki Salhiya semtindeki bir oy bürosunu ziyaretinde "Seçimler Irak'taki tüm sorunları çözemez ama sorunlar da seçimler olmadan çözülemeyecek" dedi.

XANEQİN'DE 'KOMPLO' TEPKİSİ

Oy kullanma işlemlerini sürdüğü sırada "hile" ve "komplo" iddiaları da geldi. Kürdistan bölgesine henüz bağlanmayan Diyala eyaleti içerisindeki Kürt kenti Xaneqin'de Kürt seçmenlerin yüzde 70'inin oy kullanamadığı bildirildi.

Rudaw gazetesinin internet sitesine göre Kürt seçmenler isimlerini oy bürolarında göremiyor. Irak parlamentosundaki Kürdistan İttifakı listesinin gözlemcisi Said Nadir, "Kelar, Derbendixan ve Bemo ilçelerinde Kürt seçmenlerin yüzde 70'inin oy kullanamadığını söylerken, "komplo" tepkisinde bulundu.  Nadir, Yüksek Seçim Komisyonu'na başvurduklarını ancak henüz yanıt alamadıklarını ifade etti.