Irak'ta Sünni vekil gözaltına alındı, kardeşi ve 5 koruması öldürüldü

Irak'ta Sünni vekil gözaltına alındı, kardeşi ve 5 koruması öldürüldü

Irak güvenlik güçleri Ramadi kentinin merkezinde Sünni bir milletvekilinin evine düzenlediği baskında vekili gözaltına alırken, kardeşi ve 5 koruması çatışmada öldü.

Bir polis kaynağı AFP'ye yaptığı açıklamada "Güvenlik güçleri bu sabah Ramadi merkezinde milletvekili Ahmed El Alwani'yi gözaltına almak için rezidansına saldırdı" dedi. Bu baskının güvenlik güçleri ile Alwani'nin korumaları arasında çatışmaya neden olduğu bildirildi. Korumaların otomatik silahlar ve el bombaları ile karşılık verdiği iddia edildi.

Polis kaynağı, Alwani'nin 5 koruması ile kardeşinin öldüğünü 8 kişinin yaralandığını belirtirken, güvenlik güçlerinin 10 üyesinin de yaralandığı bilgisini verdi.  Ramadi hastanesi de bu bilançoyu doğruladı.

Hükümet karşıtı Sünni protestolara verdiği destekle bilinen Alwani'nin gözaltı nedeni henüz bilinmiyor.  

Geçtiğimiz yaz aylarında Sünni politikacı Rafah El İsawi'nin Sünni Maliye Bakanı olduğu sırada korumalarının "terörizm" şüphesiyle tutuklanması ardından protesto gösterileri yaşanmıştı.

22 Aralık'ta Şii Başbakan Nuri El Maliki televizyonda yaptığı açıklamada Ramadi yakınındaki protestocu kampının El Kaide üssüne dönüştüğünü söylemişti.  Maliki, alanda bulunanları kampı terk etmeye ve El Kaide'yi yalnız bırakmaya çağırırken, tarih vermeden çok kısa bir sürede alanın terk edilmesini istemişti.

Kampa yönelik olası bir operasyonun Sünnilerin tepkisini arttırmasından ve şiddet sarmalının daha da derinleşmesinden endişe ediliyor. Yılın başından bu yana 6 bin 700'ü aşkın kişi hayatını kaybetti.