Irak'taki çatışmalarda 12 kişi daha öldü

Irak'taki çatışmalarda 12 kişi daha öldü

Kerkük'te Irak ordusunun hükümet karşıtı göstericilere yönelik düzenlediği ve onlarca kişinin öldüğü operasyonun ardından, bugün misilleme eylemleri gerçekleşti. 9 güvenlik gücü mensubu ve 3 eylemci çatışmalarda ölürken, Kerkük'teki olaylarla bağlantısı olmayan diğer saldırılarda ise 3 kişi hayatını kaybetti.

Kerkük'e bağlı Hawice ilçesine Salı günü eylemciler ile Irak ordusu arasında çıkan çatışmalarda en az 27 kişi öldü. Irak ordusunun saldırılarına yönelik aynı gün gerçekleşen misilleme eylemleri sırasında 27 kişi daha öldü.

Bugün de aynı olaylarla ilgili misilleme eylemleri gerçekleşti. Güvenlik kaynaklarına göre çatışmalarda 9 güvenlik gücü üyesi ve 3 silahlı eylemci öldü.

Çatışmaların en şiddetlisi Bağdat'ın kuzeyindeki Süleyman Beg'de yaşandı. Burada silahlı kişiler 5 askeri öldürdü, 4'ünü de yaraladı.  Silahlı kişiler ayrıca kuzey doğuda Hales'te El Kaide karşıtı milislerce tutulan bir köprüye de saldırıda bulundu. Saldırıda Sahwa milis gücünün dört üyesi öldü, biri de yaralandı.

Musul'da güvenlik güçlerine yönelik düzenlenen saldırıda üç eylemcinin öldüğü bildirildi.

Ülkenin diğer yerlerinde, bu olaylarla bağlantılı olmayan saldırılarda ise üç kişi hayatını kaybetti.

Aralık ayıdan bu yana Sünni çoğunluklu bölgelerde hükümet karşıtı gösteriler yapılıyor.  Eylemciler başbakan Nuri El Maliki'nin istifasın ve dini aidiyetlerinden ötürü maruz kaldıkları marjinalleştirme politikalarına son verilmesini istiyor.