Irak’taki Hıristiyanların sayısı 200 bine indi

Irak’taki Hıristiyanların sayısı 200 bine indi

Saddam Hüseyin döneminde sayıları 1 milyona ulaşan Irak’taki Hıristiyan topluluğun yaşanan göçlerden sonra sayısının giderek azaldığı kaydediliyor. Konu hakkında bir makale yayınlayan Deyli Telegraph gazetesi ülkedeki Hıristiyanların sayısının 200 bine indiğini yazdı. 

Konu hakkında gazeteye konuşan Bağdat banliyösünde bulunan bir kilisenin rahibi Tima Tios İşa, geçmişte kilise çevresinde 30 bin Hıristiyan olmasına rağmen şimdiki sayılarının 2 bine indiğini ifade belirtti.   

Gazete ayrıca Arap baharının yaşandığı ülkelerde Hıristiyan azınlığının durumunun kötüye gittiğini yazdı. 

Irak’taki Keldanilerin lideri Patrik Louis Raphael Sako, geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından Irak’ta düzenlenen bir konferansta konuşarak, ülkede aşırı dinciliğin gelişmesi ile birlikte dini azınlıkların tehdit altına girdiğini söylemişti. Irak’ta savaşın ardından günümüzde yaşanan durumun son derece kaygı verici olduğunu ifade ederek dini azınlıklara karşı baskıların sürdüğünü belirtmişti.

Sako, bazı ülkelerin Irak'tan Hıristiyan göçüne destek olduklarını da sözlerine eklemişti. 

Irak’ta yaşayan Hıristiyanlar 2003’teki işgalden bu yana kendilerini tehdit altında hissediyor.  Iraklı Hıristiyanların bir bölümü çözümü Avrupa ülkelerine göç etmekte bulurken, bir bölümüyse Kuzey’e, Kürt bölgesine gitmekte buluyor.