Irak ve TotalEnergies mega proje anlaşmalarını imzaladı

Irak hükümeti Fransız şirket TotalEnergies ile 10 milyar dolar değerindeki mega proje anlaşmalarına imza attı.

Güneydeki gaz yataklarını işletilmesi ve güneş enerjisi üretimini için 2021 yılında açıklanan mega projeye ilişkin uzun zamandır gerilim yaşanıyor ve zorlu müzakereler yürütülüyor.

TotalEnergies şirketinin patronu Patrick Pouyanné ve Irak Petrol Bakanı Hayan Abdul Gani, Bağdat’ta düzenlenen bir törenle anlaşmaları imzaladılar.

Iraklı bakan, dört projenin imzalanmasından önce yaptığı konuşmada, "Bugün Total ve tüm ortaklarla bu sözleşmelerin sahada uygulanmasına başlamak için ciddi ve verimli bir işbirliğine yönelik kararlıyız" dedi.

AFP’ye konuşan Pouyanné ise "İşler yolunda, ortaklık pekiştirildi: TotalEnergies projenin yüzde 45'ini elinde tutuyor, Basra Petrol Şirketi yüzde 30'unu elinde tutuyor ve QatarEnergy yüzde 25 ile bize katılıyor” dedi.

Petrol Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili de AFP'ye verdiği demeçte, "Bir ay içinde, altyapı inşaatı, etütler gibi somut adımlar zeminde başlayacak” derken, "üç yıl içinde projelerin meyvelerini vereceğini" söyledi.

İlk proje, elektrik santrallerine gaz tedarik etmek için üç petrol sahasından yanan gazın geri kazanılmasını hedefliyor.

Bir diğeri, güneydeki Basra bölgesinde elektrik şebekesini beslemek için 1 GW'lık dev bir güneş enerjisi santrali geliştirmeyi amaçlıyor.

Projelerden biri ile ülkenin güneyindeki Artavi petrol sahasının üretiminin günde 210.000 varile çıkarılması hedefleniyor.

Son proje, petrol yatakları için gerekli olan suyu sağlamak ve Basra'ya içme suyu sağlanmasına katkıda bulunmak için bir deniz suyu arıtma tesisi inşa edilmesiyle ilgili. Bağdat'ta düzenlenen törende açıklanan rakamlara göre, bu proje sonuç olarak günde beş milyon varil su sağlayacak. TotalEnergies çalışmaları 2027-2028'de tamamlamayı planlıyor.