İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırıldı

BM, AB ve ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların kaldırılmasına karar verildi.

İran'ın, P5+1 olarak adlandırılan Birleşmiş Milletler'in (BM) 5 daimi üyesi ile Almanya'yı kapsayan grupla nükleer program konusunda uzlaşmaya varmasının ardından, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılacağı açıklandı. 

Avusturya'nın başkenti Viyana'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, yaptırımların bugünden itibaren kaldırılacağını bildirdi. Bu kapsamda, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın bugün Tahran yönetiminin varılan anlaşma uyarınca nükleer enerji programını küçülttüğünü açıklaması bekleniyor.

BM, AB ve ABD tarafından Tahran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının sonucu olarak, İran'ın ülke dışında bulunan ve dondurulmuş olan milyarlarca dolarlık varlığına tekrar erişimine izin verilecek. İran'ın yeniden uluslararası piyasalara petrol ihracatının da önü açılacak. 

ABD: DOĞRU ADIMLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Buna göre; taraflar nükleer program anlaşmasını uygulamaya koymak için doğru yönde adımlar attı. Anlaşma uyarınca Tahran, nükleer program kapsamındaki santrifüj sayısını önemli ölçüde azaltacak ve Arak kenti yakınlarındaki reaktörlerin faaliyetini tamamen durduracak.