İran'da 5.2 şiddetinde deprem

İran'da 5.2 şiddetinde deprem

İran'da Salı günü yaşanan son 56 yılın en şiddetli depreminin ardından bugün de 5.2 şiddetinde bir deprem meydana geldi.

Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezi'ne göre ülkenin kuzey batısındaki Tasuj kentinde yerel saatle 15.09'da 5.2 şiddetinde bir deprem yaşandı. Depremin merkezi üssünün yerin 8 km derinliğinde olduğu ve bu depremi daha az şiddette iki artçı depremin takip ettiği bildirildi.

İsna haber ajansı, Doğu Azerbaycan eyalet valiliğinin krize yönetim merkezi genel müdürü Halik Seye'nin "Şimdilik herhangi bir hasar bilgisi yok. Tasuj kendi valisi ile iletişim halindeyiz" dediğini aktardı.  İran Kızılayı'nın yerel bir sorumlusu da  Tasuj, Marageh ve Şabestar kentlerinde yaralı olduğuna dair bilgi ulaşmadığını söyledi.

16 Nisan Salı günü İran'ın güney doğusunda Pakistan ile olan sınırın yakınında Amerikan Jeofizik Merkezi'ne göre 7.8 şiddetinde bir deprem yaşanmıştı. 1957 yılından bu yana kaydedilen bu en şiddetli depremde İran tarafında bir, Pakistan tarafında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti.

9 Nisan de merkez üssü Bandar Buşehr kentinin 89 km güney doğusunda bulunan 6.1 şiddetinde deprem meydana gelmişti. Depremde en az 37 kişi hayatını kaybetti, 860 kişi de yaralandı.

İran, önemli sismik fay hatları üzerinde bulunuyor. Ülkede çok sayıda yıkıcı deprem yaşandı. 2000'li yıllardaki en ölümcül deprem Aralık 2003'te ülkenin güneyindeki Bam şehrinde yaşandı, 31 bin kişi hayatını kaybetti, diğer bir ifadeyle şehir nüfusunun yüzde 25'i yok oldu.