İran'da kayıp Amerikalı CIA ajanı çıktı!

İran'da kayıp Amerikalı CIA ajanı çıktı!

İran'ın Kiş Adası'nda 2007 yılında kaybolan FBI eski ajanının gerçekte CIA tarafından bir görev için gönderildiği ortaya çıktı. Bu bilgiyi ortaya çıkaran Associated Press (AP) haber ajansına Beyaz Saray tepki gösterdi.

Associated Press (AP) ve Washington Post gazetesi bir kaç yıl süren araştırmanın ardından eski FBI ajanı Robert Levinson'ın CIA tarafından hiyerarşilerinin onayını almadan İran'da görevlendirildiğini deşifre etti.  AP yürütme müdiresi Kathleen Carroll, Amerikan istihbarat kurumunun "ağır hatalar" yaptığını gösterdiği ve kaçıranların da Levinson'un nereye bağlı olduğunu kuşkusuz öğrenmiş olduğu gerekçesiyle bu bilgiyi yayınlama kararı aldıklarını söyledi.

Carroll, "Bu hikâye, ABD Hükümeti’nin en önemli istihbarat teşkilâtının içindeki ciddi hataları ve usulsüz davranışları ortaya çıkarıyor. Bu davranışlar, soruşturma ve sonuçları, kamuoyundan gizlendi" dedi.  Carroll, "Levinson’ın nerede olduğuna dair somut bir bilgi yokken, yayının onu riske attığı yargısına varmak imkânsızdır. Kaçıranların ise CIA bağlantısından haberi olduğu neredeyse kesindir" diye ekledi.

CIA henüz bir açıklama yapmazken Obama yönetimi AP'nin bu bilgiyi yayınlamasına tepki gösterdi. Ulusal Güvenlik Kurulu sözcüsü Caitlin Hayden, Beyaz Saray ve hükümet nezdindeki başka birimlerin Levinson'un hayatını tehlikeye atabileceği endişesiyle AP'den bu haberi yayılamamasını istediğini belirtti.  Hayden, "Bay Levinson'un kaybolmasına ilişkin soruşturma sürüyor ve onu ailesine sağ-salim getirmeye kararlıyız" dedi.

65 yaşındaki Robert Levinson'un hayatta olup olmadığı bilinmiyor.  Mart 2007'de Körfez'deki Kiş Adası'na giren Levinson,  oteline ulaştıktan kısa bir süre sonra bir taksiye bindi ve arkasından iz bırakmadan kayboldu.

AP'ye göre CIA harekete geçmek için yavaş davrandı. "Operasyon onaylanmamıştı ve CIA yönetiminin bundan haberi yoktu" diyen ajans, 10 analistin bu yüzden istifaya itildiğine veya haklarında idari yaptırım uygulandığına dikkat çekti. Bir kaç ay sonra ise CIA tarafından Kongre, Beyaz Saray ve Levinson'un gerçek bağının olduğu FBI bilgilendirildi.

Levinson, kamuoyu tarafından halen özel bir sehayati sırasında kaybolan bir Amerikalı olarak biliniyor. Geçen Kasım ayında Dışişleri Bakanlığı Levinson'u ülke tarihinin en uzun süre tutulan Amerikalı rehinesi olarak sundu.

AP ve Washington Post'a göre 2010'dan bu yana yaşayıp yaşamadığı konusunda herhangi bir kanıt elde edemeyen ailesine gerçeği kamuoyuna söylememesi için 2,5 milyon dolar verildi.  AP, "ABD her zaman şüphe duydu ama hiçbir zaman Levinson'un İran güvenlik güçleri tarafından alıkonulduğunu doğrulayamadı" diye yazdı.

Ağustos sonunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Tahran'dan Robert Levinson'un yerini tespit etmek için yardım istediği belirtiliyor.  Eylül'de ise İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani CNN'de yaptığı açıklamada, Levinson'un nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Eylül sonunda ABD Başkanı Barak Obama'nın, Ruhani ile ilk telefon görüşmesinde Robert Levinson'un durumunu gündeme getirmişti.