İran’da ‘kötüler' ve 'en kötüler' arasında seçim yapıldı

İran’da Cuma günü yapılan parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde, Tahran’da “reformcular” kazandı.

Genel seçimlerde aşırı muhafazakar adayların neredeyse tümü Tahran’dan elendi. Dini lideri tayin etmekle görevli 88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi seçimlerinde de aşırı muhafazakarlar Tahran bölgesinde yenilgi aldı.

RUHANİ’NİN EKONOMİDE PRAGMATİK BİR PARLAMENTOYA İHTİYACI VAR

Ülke genelinde seçimlere katılımın yüzde 60 dolayında olduğu bildirildi. Seçimlerin sonuçları genel anlamda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açısından bir zaferi ifade ediyor.  Ruhani, özellikle dış politika ve ekonomide daha pragmatik bir Parlamento’ya ihtiyaç duyuyordu.

Cumhurbaşkanı, yabancı sermayeden yılda 50 milyar dolarlık para akışı öngören reformlarını geçirmeyi umuyor.  Batı ile Temmuz 2015’te yapılan nükleer anlaşma ile yabancı sermayeye yol açıldı. Anlaşma, İran’ın atom bombası arayışına sıkı tedbirler getirirken, yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyor.  Anlaşma çerçevesinde yaptırımların önemli bir bölümü Ocak ayında kaldırıldı.

Ruhani hükümeti, 2015 yılı sonunda petrol sözleşmelerine ilişkin yeni modeller sunmuştu.  Seçim sonuçlarının Ruhani’nin işini daha kolaylaştırması bekleniyor.

Ruhani, 28 Şubat Pazar günü yazdığı bir twitte ülkede yeni bir atmosferin hakim olduğunu savundu. 

SADECE 10 KADIN SEÇİLDİ

“Reformcu” olarak sınıflandırılan cephe parlamentoda dengeyi kendi lehlerine dönüştürmeyi başaramadı. Ruhani kanadındaki adayların çoğu, Aralık ayında Muhafızlar Konseyi tarafından elendi. İran’da adaylar Devrim Muhafızları, Dini Lider Ali Hamaney ve rejimin çıkarlarına göre sıkı bir elekten geçiriliyor.

Çıkan sonuçlara göre Ruhani’nin listesi Meclis’teki sandalyelerin üçte birini, yani 89’unu elde etti. Ultra muhafazakarlar da 86 sandalye elde etti. Bu durum, iki kanat arasında bir eşitlik pozisyonunu ifade ediyor.  50 dolayındaki diğer seçim bölgesinde de Nisan veya Mayıs ayında ikinci tur seçimlerin organize edilmesi bekleniyor. 

Seçilenler arasında sadece 10 dolayında kadın bulunuyor.  Toplamda kadın milletvekili sayısının 20’ye ulaşabileceği belirtiliyor. Mevcut durumda 8 kadın vekil Meclis’te yer alıyor.

RAFSANCANİ YÜKSEK OY ALDI

Reformcu kanadın önemli bir entelektüeli olan Sadık Zibakalam,  seçim sonuçlarını şöyle özetledi: “Kötü ile en kötü arasında seçim yapıldı”

Uzmanlar Meclisi seçimlerinde Ruhani’nin ittifakı eski Cumhurbaşkanı ve dini liderin rakibi Ali Ekber Haşimi Rafsancani, en yüksek oyu aldı. Buna karşın ultra-muhafazakarların Uzmanlar Meclisi’ndeki çoğunluğu devam ediyor.  Rafsancani kampanyası sırasında dini liderin yetki alanının Meclis tarafından kontrol edilmesini istemişti.