İran'da şiddetli deprem

İran'da şiddetli deprem

İran'ın güneyi bugün 6,2 şiddetindeki bir depremle sarsıldı. İlk bilgilere göre en az 11 kişi yaralanırken, beş köyde hasar oluştu.

Amerikan Jeofizik Merkezi (USGS), depremin güneydeki Minab kentinin 85 km güney doğusunda yerin 36,44 km altında dünya saati ile 02.08'de meydana geldiğini bildirdi. Hong Kong Gözlemevi ise depremin büyüklüğünü 6.1 olarak ölçtü. İran sismoloji merkezi, bu depremin ardından 4.1 ile 5.2 arasında bir çok artçı depremin daha yaşandığı bilgisini verdi.

İran Kızılay'ı ilk yardım birliklerinin şefi Mahmud Muzafer, Fars haber ajansına yaptığı açıklamada depremden ağır bir şekilde etkilenen beş köyde en az 11 kişinin yaralandığını bildirdi.  Mehr ajansı ise ilk bilgilere göre çok sayıda evin yıkıldığını duyurdu.

İran, önemli sismik fay hatları üzerinde bulunuyor. Ülkede çok sayıda yıkıcı deprem yaşandı.   En son 9 Nisan günü İran'ın doğusunda meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremde İran'da bir kişi, komşu Pakistan'da 40 kişi hayatını kaybetmiş, onbinlerce kişi depremden etkilenmişti.  Bu deprem Körfez ülkelerinin tümünde ve Hindistan'a kadar geniş bir alanda hissedilmişti. 

Ağustos 2012'de Tebriz kenti yakınında meydana gelen depremde 306 kişi hayatını kaybetmişti.  Son yılların en ölümcül depremi ise Aralık 2003'te ülkenin güneyindeki Bam şehrinde yaşandı, 31 bin kişi hayatını kaybetti, diğer bir ifadeyle şehir nüfusunun yüzde 25'i yok oldu.