İran’da Suudilere yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor

Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Ayetullah en-Nemr’in de aralarında olduğu 47 kişiyi idam ettirmesi ardından başlayan gerginlik devam ediyor.

Suudi Arabistan’ın Şii din adamı Ayetullah en-Nemr’in de aralarında olduğu 47 kişiyi idam ettirmesi ardından başlayan gerginlik devam ediyor. Akşam saatlerinde Tahran’daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nin yakılması ardından iki ülke arasındaki gerginlik daha da tırmanacağa benziyor.

Suudi Arabistan yönetimi dün Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr’in de aralarında olduğu 47 muhalifi idam ettirmişti. Şii dünyasında tepki çeken idamların ardından başlayan olaylar devam ediyor.

Akşam saatlerinde Tahran’daki Suudi Büyükelçiliği’ne saldırılırken, binanın yakıldığı bildirildi. İSNA haber ajansının verdiği bilgilere göre, göstericiler büyükelçilik binasının çatısına çıkmayı başarırken, binanın içerisinden dumanlar yükseldi.

Ülkenin doğusundaki Razavi Horasan Eyaleti’ne bağlı Meşhed kentindeki Suudi Konsolosluğuna da benzer bir saldırı düzenlendi. Göstericiler, buradaki binayı da ateşe verdiler.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, diplomatik temsilciliklerin korunması için polise çağrı yapılırken, Suudilerin Şii din adamlarını idamı da eleştirildi. Dışişleri Sözcüsü Hüseyin Cabbar Ensari, Nemr Bakır en-Nemr’in idamının ‘haksız’ olduğuna vurgu yaptı.

Olaylar üzerine Tahran ve Meşhed kentlerine yoğun bir polis takviyesi yapılırken, Suudi diplomatik temsilciliklere yaklaşılmasına izin verilmiyor.

En-Nemr’in idamı ardından İran’dan yapılan açıklamada, ‘Suudilerin ağır bir bedel ödeyecekleri’ söylenmişti. Bu açıklamanın ardından İran’ın Riyad Büyükelçisi Suudi Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış ve ‘Tahran’ın saldırgan tavrı nedeniyle’ protesto çekilmişti.