İran'daki şiddetli depremde onlarca ölü var

İran'daki şiddetli depremde onlarca ölü var

İran'ın güney doğunda bugün meydana gelen ve bütün Körfez ülkelerinde hissedilen 7,5 şiddetindeki depremde İran'da en az 40 ölü olduğu bildirilirken, Pakistan'da da en az 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İran sismoloji merkezine göre merkez üssü Pakistan sınırı yakınlarındaki Saravan kentinin 80 km kuzeyinde, 18 km derinlikte olan 7,5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Amerikan jeofizik merkezi ise sarsıntının şiddetinin 7,8 olduğunu bildirdi.

Deprem başta Dubai olmak üzere tüm Körfez ülkeleri ile Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de de hissedildi.  

PAKİSTAN'DA 5 ÖLÜ

İran medyasına göre yerel saatle 15.14'te meydana gelen depremde en az 40 kişi hayatını kaybetti. Isna haber ajansına göre İran kriz merkezinden bir yetkili, depremin merkez üssünün çöl bir alanda olduğu ve çevrede bir nüfus yoğunluğunun olmadığını belirtererek, deprem üssünün etrafındaki yerleşim birimlerinde hayatını kaybedenlerin olmadığını söyledi. İran Kızılay sorumlusu Mahmud Muzaffer, hasar tespiti için Kaş ve Saravan kentlerine beş ilk yardım ekibinin gönderildiğini söyledi.

Deprem Pakistan'ın başkenti İslamabad'da da binaları salladı. İran ile olan sınırda bulunan Belucistan eyaletindeki Maşkail kentinde bir hastaneye 5 cenaze getirildiği bilgisi verildi. Hastane yetkilisi Eşref Beluc, AFP'ye yaptığı açıklamada bu ölümlerin çoğunun evlerin yıkılmasından kaynaklı olduğunu söyledi.

İranlı yetkililer depremin Buşehr'deki nükleer sitesinin zarar vermediğini söyledi. Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki Arap monarşileri daha önceki depremde Buşehr nükleer merkezinde uluslararası bir inceleme istemişti. Konsey, sismik bir alanda bulunan Buşehr sitesinin Körfez çevresi için olası sonuçları ve radyoaktif sızıntı tehlikesine karşı uyarmıştı.

9 Nisan salı günü de merkez üssü Bandar Buşehr kentinin 89 km güney doğusunda bulunan 6.1 şiddetinde deprem meydana gelmişti. Depremde en az 37 kişi hayatını kaybetti, 860 kişi de yaralanmıştı.

İran, önemli sismik fay hatları üzerinde bulunuyor. Ülkede çok sayıda yıkıcı deprem yaşandı. Son yılların en ölümcül depremi Aralık 2003'te ülkenin güneyindeki Bam şehrinde yaşandı, 31 bin kişi hayatını kaybetti, diğer bir ifadeyle şehir nüfusunun yüzde 25'i yok oldu.