İran Fransa ile de ilişkileri yeniliyor

Uluslararası yaptırımların kaldırılması ardından İran’ın Avrupa devletleriyle ilişkilerini geliştirme çabaları devam ediyor.

Uluslararası yaptırımların kaldırılması ardından İran’ın Avrupa devletleriyle ilişkilerini geliştirme çabaları devam ediyor. 15 yıl aradan sonra Paris’e gelen ilk İran cumhurbaşkanı olan Hasan Ruhani’ye ‘yeni ilişkiler geliştirileceği’ ve ‘İran’ın Fransa’ya güvenebileceği’ mesajı verildi.

İtalya gezisinin ardından Fransa’nın başkenti Paris’e gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls tarafından ağırlandı.

Ruhani, ziyaretinin başlangıcında Fransa’nın önde gelen işveren birliği MEDEF’te ağırlanırken, İran’a yapılacak yatırımlar konusunu görüştü. İki ülke arasında bazı ticari anlaşmaların imzalandığı, bazı konularda ise görüşmelerin yapıldığı bildirildi.

Daha sonra askeri devlet töreniyle ağırlanan Ruhani, Cumhurbaşkanı Hollande ve Başbakan Valls ile bir araya geldi.

Görüşmelerde yapılan açıklamalarda, İran’ın Suriye krizinde oynadığı rolden dolayı ‘Fransa’nın duyduğu rahatsızlıklara’ da dikkat çekildi. Ancak görüşmelerde Fransa’nın ‘İran’la yeni bir ilişki geliştirme isteği’ vurgulanırken, ‘İran’ın Fransa’nın dostluğuna güvenebileceğinin’ altı çizildi.

İran’a yönelik Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarının kaldırılması ardından Çin Devlet Başkanı Xi Jipping geçtiğimiz hafta Tahran’a bir ziyaret gerçekleştirmiş ve İran’la ticaret hacminin arttırılmasına karar verilmişti. Ruhani bu hafta başında ise İtalya’ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.