İran ile anlaşma petrol fiyatlarında düşüşe yol açtı

İran ile anlaşma petrol fiyatlarında düşüşe yol açtı

İran ile '5+1' ülkeler arasında varılan nükleer anlaşmanın ardından tepkiler devam ediyor. Anlaşmanın küresel ekonomiye olan etkileri petrol fiyatlarında yaşanan düşüşüşle görülmeye başlandı.

Anlaşma, Tahran'ın nükleer programını sınırlamaya dönük adımlar atması karşılığında, ekonomik yaptırımlarda kısmi hafifletmeyi ön görüyor. Ayrıca altın ve diğer bazı değerli maddeler, otomotiv sektörü, petro-kimya ürünleri ve ilgili hizmetlerinin ihracatı ile ilişkin yaptırımlar da kaldırılacak.

Hafif ham petrolün varili, anlaşmanın akabinde 1,36 düşüşle 93,48 dolara geriledi. Ocak vadeli Brent ham petrolün varili ise şu an yüzde 2,99'luk düşüşle 108,06 dolardan işlem görmeye başladı.

Yatırımcılar ve uzmanlar, İran'ın geriye kalan ihracatının sona erdirilmesi ya da Ortadoğu'daki petrol üretimini etkileyecek şekilde İran ile bir anlaşmazlık ihtimalleri nedeniyle ham petrol fiyatlarının varil başına 5-10 dolar fazla olduğunu belirtiyor.

Her ne kadar ABD ve Avrupa'nın uygulamış olduğu yaptırımlar nedeniyle ihracatı azalmış olsa da İran petrol rezervleri dünyanın en büyük petrol rezervleri arasında bulunuyor. İran 2012'de günde 1,5 milyon varil petrol ihraç ediyordu. 2011 yılında bu seviye 2,5 milyon varil civarında idi.

Ancak İran'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) üye olması son anlaşmanın global piyasalara etkisini azaltabilir. Çünkü İran'ın üretiminde yaşanacak bir artış Suudi Arabistan ve diğer OPEC üyelerinin arzlarını azaltması ile dengelenebilir.