İran petrol ihracatını günde 400 bin varile çıkardı

İran Petrol Bakanı Bican Namadar Zanganeh, petrol ihracatının günde 400 bin varile çıktığını açıkladı.

İran takvimine göre Bahman ayında (21 Ocak-19 Şubat) petrol ihracatının arttığı bildirildi. Bakan Zanganeh, “Tüm petrol ve sıvı hidrokarbon ihracatları Bahman ayı boyunca günde 1.75 milyon varile ulaştı” dedi.

Zanganeh, “Bu ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla günde 400 in varil artışa denk geliyor” diye ekledi. 

İran petrol üretimi de günlük olarak 2.8 milyon varilden, 3.2 milyon varile çıktı. Üretimde yapılan artış tamamen, ihracata yönelik olarak gerçekleştirildi.

İran’a yönelik uluslararası ekonomik ambargonun Temmuz ayındaki nükleer anlaşmaya uygun olarak Ocak ayında kaldırılması ardından, Tahran yönetimi günlük üretimi 500 bin varil arttıracaklarını açıklamıştı. Yıl sonuna kadar ek olarak 500 bin varil daha üretim yapılacağı bildirilmişti.

Bu açıklamadan bir ay sonra, dünyanın en büyük iki petrol üreticisi olan Suudi Arabistan ve Rusya, Katar ve

Venezüella ile birlikte tüm petrol üreticilerini, fiyatları dengede tutmak için üretimi düşürmelerini istedi.  Petrol fiyatları, üretim fazlası nedeniyle 2014’ten bu yana düşüş yaşıyor.

İran Petrol Bakanı Zanganeh, İran’da petrol üretimini bir düzeyde tutma önerisini reddederek, bunu bir “şaka” olarak tanımladı. Zangeneh, Suudi Arabistan’ı kast ederek, “Son yıllarda üretim düzeyini 10 milyon varile çıkaran ve bir o kadar ihraç eden bazı komşu ülkeler, çok kibirli hale geldiler ve herkesin kendi üretim seviyesini dondurmasını istiyor” dedi. 

Petrol Üreticisi Ülkeler Örgütü OPEP üyesi olan İran, kendilerine yönelik 2000’li yıllarda sertleştirilen uluslararası ambargonun ardından Suudi Arabistan’ın petrol üretimini arttırdığı tepkisinde bulunuyor.  İran’ın bölgesel rakibi Suudilerin, bu şekilde pazarda yer edindiği ifade ediliyor.

Birleşik Arap Emirlikleri de Suudi Arabistan ve Rusya gibi, petrol üreticisi ülkelerin üretim düzeyini belli bir seviyede tutması halinde, son 13 yılın en düşük seviyesinde olan petrol fiyatlarını yeniden yükselteceğini açıkladı.

Tahran ise, ekonomik yaptırımların bir kısmının kaldırılması ile birlikte, pazardaki payını almak istiyor ve üretimi dondurmayı reddediyor.