İran rejimi 7 kişiyi daha idam etti

İran rejimi 7 kişiyi daha idam etti

İran rejimi başkent Tahran yakınındaki Kerec cezaevinde 7 kişiyi daha idam etti.

İran İnsan Hakları Örgütü internet sitesi iranhr.net, Kerec'deki Recai Şahr cezaevinde 10 tutuklunun tek kişilik hücrelere konulduğunu ve bunlardan 7'sinin idam edildiğini duyurdu.

Yetkililer bu son idamlar konusunda henüz bir açıklamada bulunmadı. Son 17 gün içinde idam edilenlerin sayısının 86'ya yükseldiği bildirildi.

Hrana internet sitesi ve Radyo Zamaneh tarafından yayınlanan haberlere göre 5 Aralık günü Ahvaz kenti nüfusuna kayıtlı Arap azınlığa mensup 4 siyasi tutsak idam edildi.

5 Aralık günü ayrıca Doğu Kürdistan’ın İlam eyalet hapishanesi ile Kirmanşah eyaletindeki Dizel Abada hapishanesinde bulunan 15 "adli" mahkum İran rejimi tarafından idam edildi.

İranlı yetkililer resmi olarak 2013 yılı içerisinde 304 kişinin idam edildiğini kabul etti. Uluslararası Af Örgütü ise, Ekim ayında "güvenilir kaynaklara" dayanarak 234 kişinin daha idam edildiğini ancak bunların rejim tarafından kabul edilmediğini kaydetmişti. Gerçek rakamların daha çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. 2012 yılında insan hakları örgütlerine göre en az 580 kişi idam edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve Harm Reduction International (HRI) örgütüne göre İran rejimi 2010 ve 2011 yıllarında 1000’i (bin) aşkın kişiyi uyuşturucu trafiği ya da uyuşturucu tüketiminden dolayı idam etti.  Önceki yıllara göre bu rakamın üçe katlandığı belirtiliyor. Her iki organizasyon, sadece 2011 yılında en az 600 kişinin idam edildiğini belirterek, bu infazların yüzde 80’inin "sadece kullanım" dahil uyuşturucu ile bağlantılı olduğunu kaydetmişti. 

.