İran rejiminin ‘reformcuları’ Tahran’da kazandı

İran’da demokratik sesler ve muhaliflere baskıların tırmandırıldığı bir ortamda yapılan seçimlerde, rejimin “reformcuları” önde gidiyor. Tahran bölgesine ayrılan sandalyelerin neredeyse tümünü Cumhurbaşkanı Hasan Rohani yanlıları kazandı.

İran’da parlamento ve dini lideri belirlemekle görevli Uzmanlar Meclisi’nin yenilenmesi için Cuma günü sandık başına gidildi.

Parlamentoda yenilenecek olan 290 sandalyeden Tahran’a ayrılan 30 sandalyenin tümünü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani yanlıları aldı.  “Reformcu” ve “ılımlı” olarak sunulan cephe,  “Umut” listesi ile seçimlere girdiler.

Cumhurbaşkanı Rohani, Batı ile yaptığı nükleer anlaşma ve içerdeki baskı rejimi sayesinde Parlamento ve Uzmanlar Meclisi’nde muhafazakarların egemenliğine son vermek istiyor.

Muhafazakarların oluşturduğu listenin başında yer alan Gulam Eli Hadad Adel, genel seçimlerde 31’inci sırada kalarak, seçilemedi.  

Seçilmesine kesin gözüyle bakılanlar arasında reformcu olarak tanıtılan Muhammed Reza Arif ile ılımlı olarak kategorize edilen Ali Mutahari de bulunuyor.

Ülkenin geri kalan kısmında reformcu-ılımlı kanat ile muhafazakarlar, herhangi bir listede yer almayan bağımsız adaylarla oyları paylaştı.  Kesin sonuçlar henüz açıklanmadı.

88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi için de Tahran’a 16 sandalye ayrıldı. Bunları da çoğunlukla “ılımlı” diye ifade edilenlerin alması bekleniyor.

KÜRTLER BOYKOT ETTİ

Seçimlere katılım oranı yüzde 60 olarak belirtildi. Muhalifler, katılımı oranının manipülasyonlarla arttırılabileceğini düşünüyor.

Rojhilat Kürtleri seçimleri boykot etti. İç politikada “reformcular” ile “muhafazakarlar” arasında kayda değer farklılık görülmüyor. İdam uygulamaları, toplumsal eşitsizlikler, adaletsizlik, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık, etnik ve dini azınlıkların hakları ile Kürtlerin demokratik taleplerinin bastırılması anlayışı devam ediyor.

SEÇİMLER ŞEFFAF VE DEMOKRATİK YÜRÜTÜLMEDİ

Seçimlere hazırlık da demokratik ve şeffaf bir şekilde yürütülmedi.  İranlı muhaliflere göre Devrim Muhafızları (Pastarlar) katılım oranını yüksek gösterecek bir operasyon için görevlendirildi. Bunun için “Siyasi klavuzlar” adı altında 12 bin pastardan oluşan bir birlik oluşturuldu.

Bununla birlikte dini lider Ali Hmaney’in kişisel bürosunda özel bir komitenin de kurulduğu belirtiliyor. İran muhalefetine göre komitede yer alan isimler şöyle: Muhafızlar Konseyi Sekreteri Ahmed Cenati, Hamaney’in Özel Bürosu’nun kabine şefi Ali Asker Hicazi, Hamaney’in güvenlik komutanı General Vahid, Pastarların başkomutanı Muhammed Ali Caferi ve general Muhsen Kazemeni.

Ülkedeki anti-demokratik  uygulamalar ve rejimin baskıcı karakteri nedeniyle, seçimler halkın özgür iradesinin bir ifadesi olarak görülmüyor. Zira adaylar, halkı temsil etmekten çok, Devrim Muhafızları ve sistemin çıkarlarına göre sıkı bir elekten geçirilerek belirleniyor.