Irkçı parti NPD’nin yasaklanmasına dair başvuru kabul edildi

Almanya’da eyaletlerin ırkçı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) yasaklanması için yaptığı başvuru 2 yıllık incelemeden sonra kabul edildi.

Almanya’da eyaletlerin ırkçı Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) yasaklanması için yaptığı başvuru 2 yıllık incelemeden sonra kabul edildi. Anayasa Mahkemesi’nin yasağa ilişkin kararı 1-3 Mart tarihleri arasındaki oturumlarda görüşmesi planlanıyor.

Irkçı söylemleriyle bilinen NPD’nin yasaklanması için Eyaletler Meclisi (Bundesrat) tarafından Aralık 2013’te Karlsruhe’daki Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmuştu. ‘Anayasaya ve özgür demokratik düzene karşı’ söylem ve eylemlerin odağı olduğu savunulan NPD’nin yasaklanması talebine ilişkin ön inceleme sonucu, yasak talebinin görüşülmesine karar verildi.

Mahkeme yargıçları, yasak talebinin ‘yeterli düzeyde gerekçelendirildiği’ sonucuna vardı. Anayasa Mahkemesi’nin bu ilk kararı Eyaletler Meclisi için ilk önemli başarı olarak görülüyor.

NPD’nin yasaklanmasına iktidar ortağı olan ve sadece Bavyera eyaletinde örgütlü olan Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) destek verirken, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) tarafından karşı çıkılıyor. Yasak talebine ilişkin daha önce Federal Meclis’e getirilen öneri kabul edilmemişti.

2003’TEKİ DAVADA YASAK TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ

Irkçı partinin yasaklanması için 2003 yılında da benzer bir başvuru yapılmış ve Anayasa Mahkemesi’nce reddedilmişti. O dönemde mahkeme yargıçları, NPD yönetimi içerisinde iç istihbarattan sorumlu polis örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) ajanlarının çokluğu nedeniyle, istihbaratın partinin politika ve eylemlerine ne denli etki ettiğinin belirli olmadığına hükmetmişti.

Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana sadece iki siyasi parti Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmıştı. 1952’de nasyonal sosyalist eğilimli Sosyalist Reich Partisi (SRP) ile 1956 yılında Almanya Komünist Partisi (KPD) mahkeme tarafından yasaklanmıştı.