Irkçı Pegida hareketi yerel seçimlere katılacak

Almanya’da son ayların en çok tartışılan konularından olan mülteci ve İslam karşıtı Pegida hareketi güç kaybetmeye devam ediyor

Almanya’da son ayların en çok tartışılan konularından olan mülteci ve İslam karşıtı Pegida hareketi güç kaybetmeye devam ediyor. Liderlerinin ırkçı söylemleri nedeniyle desteği azalan Pegida’nın öncüsü Lutz Bachmann ise, 7 Haziran’da yapılacak yerel seçimlerde Dresden belediye başkanlığına aday göstereceklerini duyurdu.  

Batının İslamlaştırılmasına Karşı Avrupalı Yurtseverler (Pegida) adıyla Ekim ayında ortaya çıkan hareket, son haftalardaki ırkçılık tartışmaları nedeniyle giderek güç kaybediyor. Pegida’nın kurucusu Lutz Bachmann, geçtiğimiz ay ‘Hitler bıyıklı’ paylaşımları nedeniyle istifa ederken, birçok organizatör de tepkilerden dolayı geri çekildiğini duyurmuştu.

Pegida’nın her hafta Pazartesi günleri Dresden’de düzenlediği yürüyüşlerin 15’incisi ise kamuoyundaki desteğin azaldığını gösteriyor. Ocak ayında 25 bini aşkın kişinin katılımıyla zirve yapan Pegida’nın dün akşamki eylemine 4 bin 300 kişi katıldı.

Pegida’nın diğer şehirlerdeki yan kolları tarafından düzenlenen eylemler kapsamında Magdeburg’da 800, Stralsund’da 200, Chemnitz’de 250, Nürnberg’de 150 ve başkent Berlin’de 170 kişi bir araya geldi. Sol eğilimli Leipzig kentindeki eyleme katılanların sayısı da sadece yüzlerle ifade ediliyor. 

Pegida’ya karşı anti-faşistler tarafından düzenlenen eylemlere ise Dresden’de 400, Magdeburg’da 700 ve Bremerhaven’da 1000 kişi katıldı.

‘Almanya’nın islamlaştırıldığı’ ve ‘mültecilere aşırı tolerans tanındığı’ gibi tezleri bulunan Pegida’nın eylemlerinde mevcut siyasi parti ve yöneticileri ‘vatan haini’ olarak itham ediliyor.

DRESDEN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA ADAY GÖSTERİLECEK

Pegida’nın kurucusu olan ve daha önce birçok adli suçtan mahkum olan Lutz Bachmann ise, istifasının ardından dün yine Pegida eylemindeydi. Hitler bıyığı ile verdiği pozların medyada yayınlanması ardından istifa eden ve son olarak Dresden eylemlerinin ‘tertip komitesi başkanı’ olarak yeniden dönüş yapan Bachmann, önümüzdeki dönemde politikaya atılacağı sinyalini verdi.

Dresden’deki eylemde konuşan Bachmann, Pegida’nın 7 Haziran’da yapılacak yerel seçimlerde Dresden belediye başkanlığına aday göstereceğini duyurdu. Bachmann, Pegida’nın seçimler için 3 isim üzerinde tartışma yürüttüğünü söyledi.

Bu durum, Bachmann’ın da Pegida’nın olası belediye başkan adayları arasında olabileceği yorumlarına yol açtı.