İspanya’da başbakan yine seçilemedi

İspanya’da Aralık ayındaki seçimlerden ikinci parti olarak çıkan merkez-soldaki Sosyalist İşçi Parti (PSOE) lideri Pedro Sanchez’in başbakanlık oylaması yine başarısız oldu.

İspanya’da Aralık ayındaki seçimlerden ikinci parti olarak çıkan merkez-soldaki Sosyalist İşçi Parti (PSOE) lideri Pedro Sanchez’in başbakanlık oylaması yine başarısız oldu. 2 Mayıs’a kadar hükümetin kurulamaması halinde ise erken seçim kaçınılmaz olacak.

PSOE lideri Pedro Sanchez’in merkez liberal Ciudadanos ile kurmak istediği azınlık hükümeti için yapılan başbakanlık oylamasının ikinci turunda da sonuç alınamadı. Parlamentodaki oylamada sağcı Halk Partisi (PP) ile radikal sol muhalefet partisi Podemos üyeleri hayır oyu kullanırken, 219 ‘hayır’ oyu çıktı. Sanchez’in başbakanlığına sadece PSOE ve Ciudadanos ile Kanarya Koalisyonu’nun bir milletvekilinin de olduğu 131 oy çıktı.

Aralık ayındaki seçimlerden ikinci parti çıkan PSOE Genel Sekreteri Pedro Sanchez’e hükümet kurma görevi görevi Kral VI. Felipe tarafından verilmişti. Sanchez, bu görevi halen başbakanlık görevini sürdüren muhafazakar Halk Partisi (PP) lideri Mariano Rajoy’un hükümet kurma çalışmalarının başarısız olması üzerine almıştı.

ERKEN SEÇİMİ ÖNLEMEK İÇİN MAYIS’A KADAR SÜRE VAR

İspanya’da Franco diktatörlüğünün yıkıldığı 1975 yılından bu yana ilk kez bir başbakanlık oylaması ikinci turda da başarısızlığa uğramış oldu. Meclis’teki partilerin 2 Mayıs’a kadar bir koalisyon oluşturamaması halinde 26 Haziran’da erken seçimlere gidilmesi gerekecek.

Aralık ayındaki seçimlerde az bir farkla PSOE’nin ardından üçüncü güç olan radikal sol parti Podemos’un olası bir erken seçimde merkez-sol seçmeni de kazanması bekleniyor. Şubat ayında yayınlanan bir ankette Podemos’un olası erken seçimlerde yüzde 22 oy oranıyla, yüzde 20 alacak PSOE’yi geride bırakacağı öngörülmüştü.

Podemos, AB’nin ve uluslararası kredi kuruluşlarının dayattığı kemer sıkma politikaları yerine çalışanları, gençleri, dar gelirli ve emeklileri gözeten kanunlardan yana. PSOE ise, liberal politikalarıyla sağdaki PP’den farksız bir siyaset izliyor.