İspanya’da halk kemer sıkma politikalarını oylayacak

Ekonomik kriz ve işsizliğin henüz aşılamadığı İspanya’da halk bugün yeni parlamentoyu belirlemek için sandık başına gidiyor.

Ekonomik kriz ve işsizliğin henüz aşılamadığı İspanya’da halk bugün yeni parlamentoyu belirlemek için sandık başına gidiyor. Seçimlerde uzun yıllardan sonra tek parti iktidarına son verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bugün saat 09.00 itibariyle başlayacak oy verme işlemi kapsamında 1,9 milyonu yurt dışında toplam 36,5 milyon seçmen sandıklara gidecek.

Yapılan anketler, İspanya’da bugüne kadar muhafazakar Halk Partisi (PP) ile İspanya Sosyalist Partisi (PSOE) arasında el değiştiren iktidarın, bugün yapılacak seçimlerle koalisyon seçeneğini gündeme getireceğini gösteriyor.

350 sandalyeli İspanya Parlamentosu seçimlerin öncesinde yapılan anketlere göre, Başbakan Mariano Rajoy’un yönetimindeki Halk Partisi, 2011 seçimlerine oranla 16-18 puan arası kaybederek yüzde 26-28 oy oranında kalacak. PP, bu sonuçlarla 114 ile 119 sandalyede kalacak ve parlamentodaki çoğunluğunu kaybedecek. 

PSOE’nin ise yüzde 20 civarında oy alacağının tespit edildiği anketler, en fazla 80 kadar sandalye kazanabileceğini ortaya koyarken, yeni kurulan merkez liberal parti Ciudadanos’un ise yüzde 19 civarında oy alması bekleniyor. Ciudadanos’u solun yeni partisi Podemos’un takip edeceğinin belirlendiği anketler, yüzde 17-18 oranıyla en az 60 sandalye kazanacağını öngörüyor.

Seçimlerin ilk sonuçları, oy kullanma işleminin sona ereceği saat 20.00’den sonra açıklanmaya başlanacak.