İspanya ve Almanya'dan işsizliğe karşı antlaşma

İspanya ve Almanya'dan işsizliğe karşı antlaşma

Ekonomik krizin ağır darbe vurduğu İspanya gençler arasındaki işsizliğe çözüm bulmak için Almanya ile antlaşma imzaladı. Antlaşma ile son yıllarda Almanya’da sayıları giderek artan İspanyol gençlerine iş ve mesleki eğitim imkanlarının yaratılması hedefleniyor.

İspanya Çalışma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, antlaşmanın İspanyol Bakan Fatima Bañez ile Madrid’de ziyarette bulunan Alman Bakan Ursula von der Leyen arasında imzalandığı duyuruldu. Antlaşmaya göre, Almanya’da yaşayan ya da son yıllarda göç eden İspanyol gençlerden ortalama 5 binine mesleki eğitim ve ya iş imkanı sağlanması planlanıyor.

Bakanlık açıklamasında, antlaşma ile her iki ülkede gençlere iş imkanı yaratmak için yürürlükte olan çalışmalar ile ilgili sıkı bir işbirliğinin öngörüldüğü kaydedildi.

Son yıllarda girdiği ekonomik resesyondan bir türlü çıkamayan İspanya’da işsizlik oranı yüzde 27 ile rekor kırarken, 16-24 yaş arası gençlerde bu oran yüzde 57’e ulaşmış durumda.

Halen istikrarlı olan ekonomisi ve düşük işsizlik oranı ile Almanya başta komşusu Fransa ile krizde olan İspanya, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerdeki genç işsizlerin Avrupa’daki en önemli umut kapısı durumunda. Almanya, geçtiğimiz aylarda da Fransa ile ortak bir İş ve İşçi Bulma Kurumu’nu hayata geçirmişti. Bu kurum sayesinde her iki ülkeden birindeki işsizlere ait bilgi ve dosyalar diğer ülke yetkililerine de erişime açık hale getirilmişti.