İsrail’den Rusya’ya ‘S-300’ tehdidi

İsrail’den Rusya’ya ‘S-300’ tehdidi

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Rusya’nın Suriye’ye S-300 hava savunma sistemleri göndermesi halinde saldırı tehdidinde bulundu.

İsrail Parlamentosu Savunma ve Dışilişkiler Komisyonu toplantısı ardından açıklamada bulunan Savunma Bakanı Moşe Yaalon, “Teslimat yapılmadı ve umarım yapılmaz” dedi. Bakan, ama S-300 sistemleri Suriye’ye ulaşırsa, “Ne yapacağımızı biliriz” diye tehdit etti.

İsrail askeri radyosuna göre, Yaalon bu açıklama ile İsrail’in yeni hava saldırıları gerçekleştirebileceğini ima etti. Mayıs ayı başında Şam yakınında İsrail savaş uçakları saldırı gerçekleştirmişti. Bu saldırılarda, İsrailli yetkililere göre, Lübnan Hizbullah’ına yönelik silah sevkiyatı hedeflendi.

Savunma Bakanı, ülkenin merkezindeki Ramle’de bulunan Pasif Savunma üssünü ziyaretinde yaptığı açıklamada ise S-300 sistemlerinin İsrail için “bir tehdit olduğunu” söylerken, bu sistemlerin sevkiyatının henüz başlamadığını sözlerine ekledi. Bakan buradaki açıklamasında da, hava savunma sistemleri Suriye’ye ulaşırsa “Biz ne yapacağımızı biliriz” diye tekrarladı.

Suriye’nin İsrail’e karşı kimyasal silah kullanmasını beklemediklerini ifade eden Yaalon, İsrail’in bu konuda caydırıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Amerikan Patriotları ile eşdeğerde olan S-300 hava savunma sistemlerinin Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahaleye karşı caydırıcı tedbir olduğunu söyledi. Rusya, Avrupa Birliği’nin silahlı gruplar için Suriye’ye silah ambargosunu kaldırmasını da eleştirerek, bunun Haziran’da yapılması planlanan II. Cenevre toplantısına zarar vereceğini bildirdi.

Rusya’nın hava savunma sistemlerini Suriye’ye yerleştirmesi halinde, askeri bir dış müdahale ya da uçuşa yasak bir bölge oluşturulması zorlaşacak. NATO da bir süre önce Türkiye’ye patriot savunma sistemleri yerleştirmişti. Bu aynı zamanda İsrail’in hava saldırılarını da zorlaştıracak.