İsrail’e göçün yarısı Fransa ve Ukrayna’dan

Jewish Agency (Yahudi Ajansı) tarafından yayınlanan 2015 Göç Raporu’na göre, bu yılın başından itibaren dünyanın farklı ülkelerinden 30 bin Yahudi İsrail’e göç etti.

Jewish Agency (Yahudi Ajansı) tarafından yayınlanan 2015 Göç Raporu’na göre, bu yılın başından itibaren dünyanın farklı ülkelerinden 30 bin Yahudi İsrail’e göç etti. İsrail’e göç eden Yahudilerin dörtte birinden fazlası Fransa’dan gelenlerden oluşurken, Ukraynalılar ikinci sırada geldi.

Ajansın raporuna göre, Fransa’dan İsrail’e göç edenlerin sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 10 artarak, 7 bin 900’e yükseldi. İç savaşın devam ettiği Ukrayna’dan göç eden 7 bin kadar Yahudi de İsrail’e yerleşti.

Son yıllarda ABD’yi geride bırakan Fransa Yahudilerinin göç etmesine gerekçe olarak, ülkede artan anti-semitizm gösteriliyor.

Jewish Agency tarafından yapılan açıklamada, “Birçok kişi, artık Fransa’da açıkça Yahudi olarak yaşayamayacağını hissediyor” denildi. Bunda, Yahudi karşıtı eylem ve saldırıların artışının etkili olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Fransa Yahudi Konseyi (CRIF) tarafından yayınlanan bir raporda, ülkedeki Yahudi karşıtı eylemlerin ciddi bir artış gösterdiği uyarısı yapılmıştı.

İsrail’e göçlerden sorumlu olan Jewish Agency’ye göre, Fransa’dan gelen Yahudi göçünün bu yıl içinde yaşanan Charlie Hebdo ve 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris saldırılarından bağımsız olduğu vurgulandı. Ajans, insanların göç etmek için daha fazla süreye ihtiyaçları olacağının altını çizerken, bu da, önümüzdeki yıl daha büyük bir göçün olabileceği şeklinde yorumlanıyor.

Dünya genelindeki 16 milyon kadar Yahudiden 475 bininin yaşadığı Fransa, ABD ve İsrail’den sonra en fazla Yahudi nüfusuna sahip üçüncü ülke konumunda.