İsrail-Filistin görüşmeleri çıkmazda

İsrail-Filistin görüşmeleri çıkmazda

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın güneyindeki Beytullahim kentinde 4 Filistinliyi gözaltına alması üzerine halk ile askerler arasında çatışmalar yaşandı. İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler ise çıkmazda.

Batı Şeria'nın güneyindeki Beytullahim'de yaşanan çatışmalar sırasında Filistinliler, İsrail askerlerinin gerçek ve plastik mermilerine taşlarla karşılık verdi. Çatışmalarda çok sayıda çok sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Ramanllah kentinde de çatışmalar yaşandı. İsrail askerlerinin Ramallah kenti yakınındaki el-Celezun kampının girişine baskın düzenlemesi sonucu kamptaki gençler ile askerler arasında çatışma çıktı.

Gençlerin askerlerin üzerine molotofkokteyli attıklarını belirten görgü tanıkları, askerlerin de göz yaşartıcı gaz bombasının yanı sıra gerçek ve plastik mermiyle karşılık verdiğini, buna karşın yaralanan veya ölen olmadığını ifade etti.

İsrail askerleri, dün sabah haklarında arama kararı bulundukları gerekçesiyle Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus'ta 4,  Beytüllahim'de ise 5 Filistinliyi gözaltına almıştı.

İsrail ordusuna bağlı birlikler, "haklarında arama kararı bulunduğu" gerekçesiyle sık sık Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilerin evlerine baskın düzenleyip arama yapıyor.

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin arabuluculuğuyla başlatılan İsrail-Filistinliler görüşmelerinde ilerleme sağlanamıyor.

Görüşmelerdeki temel sorunun İsrail'in öne sürdüğü talepler olduğu bildirildi. İsrail, Filistin devleti kurulduğu takdirde, doğudan gelebilecek saldırılardan korunma gerekçesiyle Şeria vadisinde askeri birlik bulundurmak istiyor.

Filistinliler Şeria kıyılarında İsrail askeri birliklerinin üslendirilmesini kabul etmiyor.

Filistin baş müzakerecisi Saib Erekat, İsrail'in yerleşim politikasını sürdürmesi, yetkilerini aşması, Filistinlilere isteklerini zorla kabul ettirmesi ve Filistinlileri öldürmesi yüzünden uzlaşmadan söz etmenin zaten mümkün olmadığını açıklamıştı.