İsveç’e mülteci girişini engellemek için toplu ulaşım azaltılıyor

Bu yıl içinde Avrupa ülkelerine yönelik mülteci göçünde Almanya’dan sonra ikinci sırada gelen İsveç, güneyindeki Danimarka ve Almanya’dan gelen toplu ulaşım araçlarına sınırlama getiriyor.

Bu yıl içinde Avrupa ülkelerine yönelik mülteci göçünde Almanya’dan sonra ikinci sırada gelen İsveç, güneyindeki Danimarka ve Almanya’dan gelen toplu ulaşım araçlarına sınırlama getiriyor. Geçtiğimiz günlerde Danimarka ile hızlı tren seferlerini durduran İsveç, şimdi de bu ülkeden gelen Öresund trenlerinin direk seferlerini askıya alıyor.

İsveç’in bölgesel tren seferlerini yapan demiryolu şirketi Skånetrafiken, Kopenhag ve Malmö arasında direkt seferler yapan Öresund trenlerinin 4 Ocak’tan itibaren aktarmalı olacağını duyurdu. Buna göre, tren seferleri Danimarka’nın başkenti Kopenhag yerine sınırdaki son durak olan Kastrup Havaalanı’ndan kalkarak Malmö’ye gidecek.

Böylelikle, Kopenhag’dan Malmö’ye gidecek yolcular Kastrup’ta aktarma yapmak zorunda kalacakken, birçok gecikme ile karşı karşıya kalabilecek.

İsveç’in Danimarka üzerinden ülkeye gelecek mültecileri engelleme amacıyla aldığı önlemlerden bir diğeri de Pazartesi günü açıklanmıştı. SJ şirketinden yapılan açıklamada, başkent Stockholm ile Kopenhag arasındaki hızlı tren seferlerinin durdurulduğu belirtilmişti.

Şirket, tren seferlerindeki görevlilerin ‘sınır kontrolü yapacak zamanları olmadığını’ belirtmişti.

İsveç’e yıl sonuna kadar iltica başvurusu yapacak mültecilerin sayısının 190 bini bulması beklenirken, Almanya’dan sonra mültecilerin ikinci hedefi olarak öne çıkıyor. Hükümet tarafından alınan önlemler kapsamında Danimarka ve Almanya’dan gelen tren, otobüs ve vapurlarda sıkı kontroller yapılıyor.